Heidrich Balázs: A szolgáltatás-vezetés hazai tapasztalatairól egy empirikus felmérés tükrében. In: Szolgáltatások világa. pp. 15-38. (2009)
Preview |
Cikk, tanulmány, mű
gtk_2009_015-038.pdf Download (2MB) | Preview |
Abstract
Jelen tanulmány célja, hogy összegezze a szolgáltatások szervezeti megfogalmazásának különböző aspektusú dilemmáit. A szolgáltatások tervezését végig szervezeti oldalú fókusszal kezeli, hogy a szolgáltatás menedzsment, mint vezetési filozófia, könnyebben értelmezhető legyen. Ebben első lépésként a szolgáltatás menedzsment, mint az egész szervezetet átható gondolkodásmód kerül értelmezésre, majd a külső és belső hatékonyság gyakorta feszítő kettősségét szem előtt tartva olyan stratégiai csapdákra, ún. „ördögi körökre" hívja fel a tanulmány a figyelmet. Majd a szolgáltatások vezetésének, mint nyitott rendszernek a sajátosságait mutatja be egy összegző keretrendszer, a „szolgáltatások vezetésének kultúra alapú modellje" segítségével. Az empirikus felmérés tapasztalatai alapján magyar és román szervezeteket hasonlítottunk össze. A magyar mintában a működés jellege (ti. termelő vagy szolgáltató) mint kultúrabefolyásoló tényező jelent meg. A szolgáltató szervezeteknek jelentősen eltér a szervezeti kultúrája a termelő vállalatokétól. A létszám szerinti szervezeti méret szintén jelentős kultúrabefolyásoló tényezőként került azonosításra. A felmérés szekunder elemzése során megállapítható volt a mindkét mintában elfogadott paternalista vezetői kép, ami a múlt rendszer puhább kezű, emberi kapcsolatok mentén működő vezetői típusának túlélését mutatja. The objective of the study to summarize the organization wide definition of service dilemma. Therefore, all along the study service management is understood as a managerial and leadership philosophy. After defining the service management concept the study focuses on service strategic traps, so called "vicious cirlcles". Considering challenges of the openness of service systems, a framework is introduced, called the " the culture based model of service leadership". Based on an international empirical research, the study compares Hungarian and Romanian production and service organizations. The key question is how much and in which ways the organizational culture of production and service organizations are different. As a conclusion it can be said that service and production organizations are different in their human factor and the cultural side of leadership.
Item Type: | Book Section |
---|---|
Other title: | Hungarian experiences of service leadership : reflections of an empirical study |
Heading title: | A szolgáltatások sokszínűsége |
Journal or Publication Title: | Szolgáltatások világa |
Date: | 2009 |
ISSN: | 1588-8533 |
Page Range: | pp. 15-38 |
Series Name: | SZTE Gazdaságtudományi Kar közleményei |
Language: | Hungarian, English |
Related URLs: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/37416/ |
Uncontrolled Keywords: | Szolgáltatások, Közszolgáltatás |
Additional Information: | Bibliogr.: p. 36-38. és a lábjegyzetekben ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Subjects: | 05. Social sciences 05. Social sciences > 05.02. Economics and business |
Date Deposited: | 2016. Oct. 17. 09:57 |
Last Modified: | 2022. Mar. 02. 10:40 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/29194 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |