Quality assessment of freeze- and convective dried plum varieties

Antal Tamás; Sikolya László: Quality assessment of freeze- and convective dried plum varieties. In: Review on agriculture and rural development, (3) 1. pp. 55-60. (2014)

[thumbnail of agricul_review_2014_001_055-060.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
agricul_review_2014_001_055-060.pdf

Letöltés (5MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

This paper deals with a comparison between two different drying processes. Hot-air and a vacuum-freeze drying processes were used for drying samples of plum (Prunus domestica L.) varieties (' Cacanska lepotica ', 'Cacanska rana ' and 'President '). The main objective of our research was to analyse and simulate the change of the quality parameters formed during dehydration by comparing two known drying procedures convective dehydration and lyophilisation. The study shows the drying kinetics of the two drying methods, and examines some special parameters which characterize the quality of dried products, including the microstructure, rehydration, and texture. The shape of cell structure was determined by electro-microscope. Thin layer drying model (third-degree polynomial) were applied for prediction of the freeze drying process. For model evaluation R: (coefficient of determination) was calculated. The model estimates showed a good agreement with experimental data. The highest values of hardness and rehydration were found freeze dried plum varieties.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Review on agriculture and rural development
Dátum: 2014
Kötet: 3
Szám: 1
ISSN: 2063-4803
Oldalak: pp. 55-60
Nyelv: angol
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/39774/
Kulcsszavak: Gyümölcsaszalás, Élelmiszer-tartósítás
Megjegyzések: Bibliogr.: 60. p. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
Feltöltés dátuma: 2016. okt. 17. 10:37
Utolsó módosítás: 2024. ápr. 12. 14:56
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/34668
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet