Analysis of the different filtration parameters of whey by tubular and vibratory filtration systems

Szélpál Szilárd; Kohány Zsuzsanna; Fogarassy Eszter; Csanádi József; Vatai Gyula; Hodúr Cecília: Analysis of the different filtration parameters of whey by tubular and vibratory filtration systems. In: Review of faculty of engineering : analecta technica Szegedinensia, (8) 1. pp. 6-11. (2014)

[thumbnail of engineering_2014_001_006-011.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
engineering_2014_001_006-011.pdf

Letöltés (724kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

The largest quantities of by-product of the dairy, namely whey comes from the cheese making. The whey proteins are used by the agriculture in animal nutrition, and by the human nutrition as well; dry soups, infant formulas and supplements. The aim of our experiments was the separation of the lipid fraction of whey. During the measurements 0.05 μm, 0.2 μm and 0.45 μm microfiltration membranes were used in vibrating membrane filtration equipment (VSEP) and in a laboratory tubular membrane module. During the microfiltration, analytical characteristics, the fouling and the retention values were examined. Using the VSEP and the tubular module made possible to compare the effect of vibration, the static mixer and/ the airflow on the separation parameters.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Review of faculty of engineering : analecta technica Szegedinensia
Dátum: 2014
Kötet: 8
Szám: 1
ISSN: 2064-7964
Oldalak: pp. 6-11
Nyelv: angol
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/42846/
Kulcsszavak: Tejipar - tejsavó - szűrés
Megjegyzések: ill. ; Bibliogr.: p. 10-11. ; összefoglalás angol nyelven
Feltöltés dátuma: 2017. júl. 04. 16:05
Utolsó módosítás: 2021. jan. 26. 15:46
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/41862
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet