Állami szerepvállalás a kockázatitőke-piacon : tapasztalatok és várakozások

Kosztopulosz Andreász: Állami szerepvállalás a kockázatitőke-piacon : tapasztalatok és várakozások. In: Várakozások és gazdasági interakciók. pp. 111-124. (2017)

[thumbnail of gtk_2017_111-124.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
gtk_2017_111-124.pdf

Letöltés (529kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Az új, növekedésorientált vállalkozások számarányukhoz képest jelentős szerepet töltenek be a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás előmozdításában és gyakran az innovációban is. Az indulásukhoz és fejlődésükhöz szükséges tőke megszerzése során azonban jellemzően korlátokba ütköznek, melyek hátterében olyan piaci elégtelenségek állnak, mint az információs aszimmetria vagy a tranzakciók méretgazdaságossága. Ezen piaci elégtelenségek léte motiválja többnyire a kockázatitőke-piacon való állami szerepvállalást, amelynek immár több eltérő modellje is kialakult a gyakorlatban. A hazai kockázatitőke-piacon a 2010–2016 közötti időszakban a Jeremie-program képviselte a beavatkozás alkalmazott módozatát, mely egy közvetett szerepvállalásra épülő kínálatorientált modellként írható le. A program bemutatása és értékelése nyomán azt a konklúziót fogalmazhatjuk meg, hogy egy pusztán a kínálati oldalra koncentráló kockázatitőke-program egy szűk kockázatitőke-piacon szükségképpen korlátozott sikerrel jár. A kínálat bővítésének a jövőben együtt kell járnia a keresleti oldalon a tőkét kereső vállalkozások felkészítésével a befektetések fogadására. A tanulmány egy ilyen vállalkozásfejlesztési beavatkozás kívánatos szempontjainak és tartalmi elemeinek feltérképezésével zárul. Young, growth-oriented firms play a relatively significant role in fostering economic growth and often in innovation as well. The access to financing is one of the challenges most frequently identified as a barrier to the launch and development of these firms, which is caused by market imperfections such as information asymmetry and economies of scale of transactions. For addressing these imperfections, different forms of state intervention have evolved in venture capital markets. In Hungary, the Jeremie funds’ activities served as the main govermental initiative between 2010 and 2016, representing a supply-side, indirect form of intervention. After demonstrating and assessing the programme, the main conclusion of the study is that fostering only the supply side in a tight venture capital market can only achieve limited success. Extending the supply should meet the improvement of the demand side by the business development support of firms seeking venture capital investors. The study concludes with showing the aspects and the most important components needed for a successful business development programme.

Mű típusa: Könyv része
Egyéb cím: The role of government in the venture capital market : lessons and expectations
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Várakozások és gazdasági interakciók
Dátum: 2017
ISSN: 1588-8533
ISBN: 978-963-315-348-2
Oldalak: pp. 111-124
Sorozat neve: SZTE Gazdaságtudományi Kar közleményei
Nyelv: magyar , angol
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/49610/
Kulcsszavak: Kockázati tőke - Magyarország, Vállalkozások - Magyarország, Pályázat - Európai Unió, Pénzügyi politika, Gazdaságtudomány, Gazdaságpolitika, Vállalkozásfejlesztés - Magyarország
Megjegyzések: Bibliogr. : p. 123-124. és a lábjegyzetekben ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 05. Társadalomtudományok
05. Társadalomtudományok > 05.02. Közgazdasági és gazdálkodástudományok
Feltöltés dátuma: 2017. nov. 29. 14:51
Utolsó módosítás: 2022. már. 03. 13:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/49704
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet