The antecedents of Hungary joining the International Labour Organization

Ember Alex: The antecedents of Hungary joining the International Labour Organization. In: Acta Universitatis Szegediensis : acta juridica et politica, (79). pp. 153-163. (2016)

[thumbnail of juridpol_079_153-163.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
juridpol_079_153-163.pdf

Download (301kB) | Preview

Abstract

Magyarország XIX. és XX. századi történelme meglehetősen viharos volt, amely természetesen közvetlenül a gazdaságra és így a munkaügyért folytatott harcra is kihatással volt. Érdekes, vagy inkább szomorú módon e közel százötven év során külföldi hatalmaknak és érdekeknek, vagy a mindig aktuális külföldről irányított országvezetésnek legalább annyi beleszólása volt a munkaügy fejlődésébe, mint maguknak a magyar embereknek. A XIX. század közepén a magyarságnak épphogy sikerül lerázni a Habsburg igát, a XX. század legelején máris egy másik nagyhatalom, még ha csupán rövid ideig is, a Szovjetunió gyakorolt hatást az országra. Némi lélegzetvétel, és német megszállást követően a szovjet hatalom újból meghatározó tényezővé vált az ország politikájában, de időközben az is elvitathatatlanná vált, hogy sem a nemzeti, sem a nagyhatalmi törekvések nem valósíthatóak meg a munkásság tevékeny részvétele nélkül. Ahhoz, hogy a gazdaságot életben lehessen tartani, az aktuális kormányzásnak szépen lassan meg kellett adni a munkásságnak azokat a juttatásokat, amelyekért már többször, hol sikeresen, hol sikertelenül síkra szálltak. Ilyen jelentős előrelépés volt Magyarországnak a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez történő csatlakozása, amely egyszersmind biztosította, hogy a munkásság élet-, bér- és munkakörnyezetének színvonala egyre jobban közelítsen a nyugaton akkor már megszokotthoz. Az alábbiakban e százötven év politikai történéseit veszem górcső alá, megmutatva, milyen eseményeken át vezetett az út a Nemzetközi Munkaügyi szervezethez való csatlakozáshoz és iránymutatásának elfogadásához.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Acta Universitatis Szegediensis : acta juridica et politica
Date: 2016
Volume: 79
ISSN: 0324-6523
ISBN: 978-963-306-479-5
Page Range: pp. 153-163
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/53846/
Uncontrolled Keywords: Munkaügy
Additional Information: Bibliogr. a lábjegyzetekben ; Összefoglalás magyar nyelven ; Magyarország Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez történő csatlakozásának rövid története
Date Deposited: 2018. Jun. 28. 06:33
Last Modified: 2021. Jan. 27. 12:43
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/53900

Actions (login required)

View Item View Item