Különböző szemcseméretű durum darák színjellemzőinek és hamutartalmának vizsgálata

Horváth Zsuzsanna: Különböző szemcseméretű durum darák színjellemzőinek és hamutartalmának vizsgálata. In: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, (12) 3. pp. 153-160. (2017)

[thumbnail of jelenkori_012_003_153-160.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
jelenkori_012_003_153-160.pdf

Letöltés (2MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Absztrakt: A durum búzából készült darák egyik fontos minőségi jellemzője a szín, hiszen ezekből tojás hozzáadása nélkül készítenek tésztát. Munkánk során azt vizsgáltuk, hogyan befolyásolja a durum búzából készült őrlemények műszerrel mért színjellemzőit, illetve hamutartalmát a szemcseméret. Elemeztük továbbá a hamutartalom és a színjellemzők összefüggését. A szín jellemzésére a CIELab színtérben értelmezett L*, a*, b* színkoordinátákat alkalmaztuk. A méréseket Hunter MiniScan színmérő műszerrel végeztük. Megállapítottuk, hogy a színjellemzőket szignifikánsan (p<0,01) befolyásolja a szemcseméret. L* koordináta csökken, a* és b* koordináta, illetve YI sárgasági index nő a szemcseméret növekedésével. Az eredmények azt is mutatták, hogy a hamutartalom és az egyes színjellemzök között szignifikáns (p<0,05) lineáris kapcsolat van. Abstract: One of the quality features of semolina made of durum wheat is its colour because pasta is made from it without adding any eggs. In the course of my research I studied how the size of grains influences the colour features and cinder content of instrumentally measured milling products made of durum wheat. I also analysed the relation between cinder content and colour features. For describing the colour, I used the L*, a*, b* colour coordinates defined in CIELab colour space. I used Hunter MiniScan colour measurement spectophotometer. I established that colour features are significantly influenced (p<0.01) by the size of grains. L* coordinate decreases while a* and b* coordinates and YI yellowness index increase as the size of grains changes bigger. Results also have shown that the ash content and the set of colour features have a significant (p<0.05) linear relation.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
Dátum: 2017
Kötet: 12
Szám: 3
ISSN: 1788-7593
Oldalak: pp. 153-160
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/54751/
Kulcsszavak: Durum dara, Búza, Gabonafélék, Színmérés
Megjegyzések: Illusztrációval ; Bibliogr.: p. 159-160. ; Összefoglalás magyar és angol nyelven
Feltöltés dátuma: 2018. júl. 24. 10:58
Utolsó módosítás: 2021. jan. 26. 12:40
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/54860
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet