Kenyérfogyasztási szokások a gluténmentes diétában

Csapóné Riskó Tünde: Kenyérfogyasztási szokások a gluténmentes diétában. In: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, (12) 4. pp. 127-136. (2017)

[thumbnail of jelenkori_012_004_127-136.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
jelenkori_012_004_127-136.pdf

Letöltés (2MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Absztrakt: A cöliákia egy autoimmun rendellenesség, melynek kiváltó ágense egy a gabonafélékben (búza, rozs, árpa, zab) található fehérje, a glutén. Ha egy cöliákiás személy gluténtartalmú élelmiszert fogyaszt, szervezete a glutént veszélyes anyagként érzékeli és negatívan reagál rá. A gluténra adott immunreakció során károsodik a vékonybél és akadályozódik a tápanyagok felszívódása. A cöliákia napjaink tudományos eredményei szerint nem gyógyítható, az egyetlen kezelési lehetőség az élethosszig tartó gluténmentes diéta. A cöliákia a világ népességének átlagosan 1 százalékát érinti, diagnosztizálásra azonban minden 10. eset kerül. A kenyér alapvető és igen gyakran fogyasztott élelmiszer, ami alapvetően gluténtartalmú gabonákból készül. Számos közmondásunk, szólásmondásunk is utal a kenyér központi helyére, szerepére a magyar étkezési kultúrában. A gluténmentes termékek piaca folyamatosan bővül, így hazánkban is egyre többféle gluténmentes termék közül tudnak választani a gluténmentes diétát folytatók. Primer kutatásunk során gluténmentes diétát folyatok kenyérvásárlási, -fogyasztási szokásait mértük fel. Abstract: Celiac disease is a genetic autoimmune disorder characterized by sensitivity to gluten. Gluten is a protein found in many grain products (wheat, rye, barley and oat). When a person with celiac disease consumes gluten, his/her immune system perceives the gluten to be a harmful substance and reacts negatively. The immune reaction to gluten causes damage in the small intestine and inhibits the body's ability to absorb food nutrients. The only treatment for people with celiac disease is lifelong adherence to a gluten-free diet. Celiac disease affects about 1 in 100 individuals worldwide, but only every 10th has been diagnosed. Bread is a basic and frequently consumed food made from basically gluten-containing grains. Bread is essential part of the Hungarian dining habits. The market of gluten free foods has been continuously increasing, thus there is rather good choice in gluten-free products in Hungary also. The aim of our empirical research was to investigate the gluten-free bread purchasing and consumption habits of people following a gluten-free diet.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
Dátum: 2017
Kötet: 12
Szám: 4
ISSN: 1788-7593
Oldalak: pp. 127-136
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/54752/
Kulcsszavak: Allergia - élelmiszer, Lisztérzékenység - diéta, Diéta - gluténmente, Fogyasztói szokások, Fogyasztási szokások
Megjegyzések: Bibliogr.: 136. p. ; Összefoglalás magyar és angol nyelven
Feltöltés dátuma: 2018. júl. 24. 15:17
Utolsó módosítás: 2021. jan. 26. 12:46
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/54888
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet