Az élelmiszerpazarlás jelentősége és minimalizálási lehetőségei a szállodaiparban

Karakasné Morvay Klára: Az élelmiszerpazarlás jelentősége és minimalizálási lehetőségei a szállodaiparban. In: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, (12) 4. pp. 233-245. (2017)

[thumbnail of jelenkori_012_004_233-245.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
jelenkori_012_004_233-245.pdf

Letöltés (1MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Absztrakt: 2017 a Fenntartható turizmus éve, így még nagyobb figyelem irányul a turizmus környezeti hatásainak vizsgálatára. Az Európai Unió körülbelül 88 millió tonna élelmiszer hulladékot termel évente, mely egy főre vetítve mintegy 173 kilogramm (Élelmiszerbank, 2016). A fogyasztók, kereskedők és vendéglátósok ennek 70 százalékáért felelősek. Az ENSZ (Fenntarthatósági Fejlesztési Célok 12.3 pont) a pazarlás 50%-os csökkentését tűzte ki 2030-ig. A kereskedelem már évek óta foglalkozik a kérdéssel, ám a vendéglátó és szállodaipar még az elején jár ennek az útnak. E cikk célja, hogy rávilágítson az élelmiszer pazarlás jelentőségére, megvizsgálja a hazai szállodák ezirányú tevékenységét és feltárja azokat a kritikus pontokat, ahol a hazai vendéglátósok, szállodások - akár jelentős ráfordítások nélkül is - sokat tehetnek a pazarlás csökkentése érdekében. Abstract: Year 2017 is dedicated to Sustainable Tourism, so more attention is being paid to examining the environmental impact of tourism. The European Union produces approximately 88 million tonnes of food waste per year, per capita about 173 kilograms (Foodbank, 2016). Consumers, merchants and caterers account for 70 percent of this. The UN (Sustainability Development Goals 12.3) has set a 50% reduction in waste by 2030. Commerce has been dealing with the issue for years, but the hospitality and hotel industry is still at the beginning of this journey. The purpose of this article is to highlight the importance of food waste and explore the critical points where domestic caterers and hotels can do a lot to reduce the waste, even without significant expenditure.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
Dátum: 2017
Kötet: 12
Szám: 4
ISSN: 1788-7593
Oldalak: pp. 233-245
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/54752/
Kulcsszavak: Szállodaipar - környezetvédelem
Megjegyzések: Bibliogr.: 245. p. ; Összefoglalás magyar és angol nyelven
Feltöltés dátuma: 2018. júl. 24. 15:50
Utolsó módosítás: 2021. jan. 26. 12:46
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/54896
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet