Zsótér Brigitta and Túri István: Egy sertéshús feldolgozó üzem vállalati tevékenységének bemutatása, valamint az új füstöléstechnológiai beruházásával kapcsolatos vállalat gazdaságtani és pénzügyi számításai. In: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, (12) 4. pp. 275-280. (2017)
Preview |
Cikk, tanulmány, mű
jelenkori_012_004_275-280.pdf Download (815kB) | Preview |
Abstract
Absztrakt: A sertéstenyésztés, illetve a sertéshústermelés és feldolgozás, valamint ezek logisztikája egyre nehezebb helyzetben van napjainkban. Ezt figyelembe véve egyre nehezebb egy vállalatnak egy sertéshús feldolgozó üzemet beindítania és működtetnie, úgy, hogy az gazdaságos is legyen. Egy ilyenfajta üzem logisztikai folyamatainak fontos része a füstölő rendszer, mely a feldolgozott hústermékeknek nem csupán ízét, hanem illatát, illetve tartósságát is meghatározza. Egy füstölő rendszer gazdaságossági számításait végeztük el a megtérülési idő, a diszkontált megtérülési idő, a nettó jelenérték, a belső kamatláb és a jövedelmezőségi index kiszámításával. Ezeket a 20, a 40, a 60, a 80 és a 100 százalékos kibocsátási szintnél vizsgáltuk meg. Ezen számítások elvégzése után megállapítható, hogy a 60 százalékos szinttől kezdődően jövedelmező a beruházás. Abstract: Nowadays, pig farming, pork production and processing together with their logistics is in a more and more problematic situation. Considering it, it is getting more and more demanding for an entrepreneur to start and run a pork processing plant in a way to stay economical. The smoking system is a very important part of a plant like this, which has effect not only on the taste and smell of the processed meat but also on its lasting, too. We completed the economical calculations of a smoking system like this, calculating the payback time, the discounted payback time, the net present value, the internal interest rate and the profitability index. We examined them at the output levels of 20,40, 60, 80 and 100%. After the completion of these calculations, it can be concluded that the investment can be considered as profitable from the level of 60%.
Item Type: | Article |
---|---|
Journal or Publication Title: | Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok |
Date: | 2017 |
Volume: | 12 |
Number: | 4 |
ISSN: | 1788-7593 |
Page Range: | pp. 275-280 |
Related URLs: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/54752/ |
Uncontrolled Keywords: | Sertéshústermelés, Húsfeldolgozás, Húsipar, Jövedelmezőség, Pénzügy - vállalati |
Additional Information: | Bibliogr.: 280. p. ; Összefoglalás magyar és angol nyelven |
Date Deposited: | 2018. Jul. 24. 16:05 |
Last Modified: | 2021. Jan. 26. 12:46 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/54900 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |