Vegetables, fruits, honey and pollen, a natural source of zinc

Bordean Despina-Maria; Gergen Iosif; Borozan Aurica Breica; Nica Dragos; Popescu Roxana; Alda Simion; Pirvulescu Luminita; Moigradean Diana: Vegetables, fruits, honey and pollen, a natural source of zinc. In: Review on agriculture and rural development, (1) 1. pp. 170-175. (2012)

[thumbnail of agricul_review_2012_001_suppl_170-175.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
agricul_review_2012_001_suppl_170-175.pdf

Letöltés (115kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

This work aimed to evaluate zinc content in six common vegetables (parsley, carrot, dill, onion, cucumber and beans), three common fruits (apples, raspberry and dog rose), bees honey and pollen. Determination of zinc content in soil, raw vegetables and fruits, as well as in bees honey and pollen from local apiaries were carried out by FAAS. All experiments and analyses were performed in triplicate. Overall, the highest zinc concentration was found in the leaves (carrot 48.07 mg kg-1, parsley 46.62 mg kg-1, dog rose leaves 36.13 mg kg-1) and beans crops (41.26 mg kg-1). According to our study the highest content occurs in the plants of the Apiaceae Family and in Rosa canina leaves.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Review on agriculture and rural development
Dátum: 2012
Kötet: 1
Szám: 1
ISSN: 2063-4803
Oldalak: pp. 170-175
Nyelv: angol
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/55130/
Kulcsszavak: Cink, Méz, Pollenanalízis, Zöldségek - cink tartalma, Gyümölcsök - cink tartalma
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 174-175. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 01. Természettudományok
01. Természettudományok > 01.04. Kémiai tudományok
Feltöltés dátuma: 2018. jún. 14. 06:44
Utolsó módosítás: 2024. már. 26. 12:09
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/55177
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet