Evaluation microelements and Vitamin C of some spices

Popa Viorica-Mirela; Bordean Despina-Maria; Alda Simion; Raba Diana Nicoleta; Moldovan Camelia; Dumbrava Delia Gabriela; Alda Liana Maria: Evaluation microelements and Vitamin C of some spices. In: Review on agriculture and rural development, (1) 1. pp. 407-412. (2012)

[thumbnail of agricul_review_2012_001_suppl_407-412.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
agricul_review_2012_001_suppl_407-412.pdf

Letöltés (67kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

In this paper were studied by comparison microelements (Cu, Zn, Ni, Mn, Pb, Co, Cr) and vitamin C content of some commercial spices: ground black pepper (Piper nigrum), sweet paprika, cayenne pepper (Capsicum annuum) and powder cinnamon (Cinnamomum zeylanicum). For this purpose, the mineral elements mentioned were quantified by Atomic Absorption Spectrophotometry (AAS), for their determination was used the atomic absorption spectrophotometer’s contr AA 300, Analytik Jena and the vitamin C content was analyzed by 2,6-diclorindofenol method using as standard ascorbic acid solution, 0.5 mg / ml. This work attempts to contribute to knowledge of the nutritional properties of these plants. These results may be useful for the evaluation of dietary information. Principal component analysis (PCA) was carried out for quantitative mineral concentration and vitamin C content. Among microelements, Cu, Zn and Mn were found in the highest concentration in whole investigated vegetable material.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Review on agriculture and rural development
Dátum: 2012
Kötet: 1
Szám: 1
ISSN: 2063-4803
Oldalak: pp. 407-412
Nyelv: angol
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/55130/
Kulcsszavak: Vitamin C, Ásványi anyagok, Fűszerek, Analitikai kémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 412. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 01. Természettudományok
01. Természettudományok > 01.04. Kémiai tudományok
Feltöltés dátuma: 2018. jún. 14. 16:24
Utolsó módosítás: 2024. már. 28. 14:03
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/55218
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet