Comparative characterization of some fungal laccases

Sajben-Nagy Enikő; Manczinger László; Škrbić Biljana; Đurišić Mladenović N.; Vágvölgyi Csaba: Comparative characterization of some fungal laccases. In: Review on agriculture and rural development, (1) 1. pp. 413-417. (2012)

[thumbnail of agricul_review_2012_001_suppl_413-417.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
agricul_review_2012_001_suppl_413-417.pdf

Letöltés (43kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Laccase producing fungi were isolated from environmental samples. They were identified on the basis of ITS (Internal Transcribed Spacer) sequence analysis. The laccase production of the isolates were investigated and compared with those of other strains deriving from the Szeged Microbiological Collection and from mushroom producer’s spawn. The enzyme production were examined in various (e.g. basic, mineral and inducer containing) liquid media. The pH optimum determinations for laccase activities were carried out in cell free ferment broths, at pH 3.5, 4, 4.5, 5, 5.5, 6, 6.5, 7 and 8, applying 25 mM succinate buffer. The investigations were based on ABTS [2,2′-azinobis-(3-ethylbenzthiazoline-6-sulphonate)] substrate measurement method. The results showed that under these conditions, among the ascomycetes strains investigated the best laccase producer was a Rhizoctonia solani isolate (the SzMC 6252J strain). Among the basidiomycetes tested, the best laccase producer was a Ganoderma isolate (HM3).

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Review on agriculture and rural development
Dátum: 2012
Kötet: 1
Szám: 1
ISSN: 2063-4803
Oldalak: pp. 413-417
Nyelv: angol
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/55130/
Kulcsszavak: Remediáció, Mikrobiológia, Analitikai kémia, Enzimek - analitikai kémia
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 416-417. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 01. Természettudományok
01. Természettudományok > 01.04. Kémiai tudományok
Feltöltés dátuma: 2018. jún. 14. 16:51
Utolsó módosítás: 2024. már. 28. 14:19
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/55219
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet