Sétálhatósági tervezés a városfejlesztésben

Kézy Béla; Szűcs Petra; Lukovics Miklós: Sétálhatósági tervezés a városfejlesztésben. In: Térségek növekedése és fejlődése : egészségipari és tudásalapú fejlesztési stratégiák. pp. 261-275. (2018)

[thumbnail of gtk_2018_261-275.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
gtk_2018_261-275.pdf

Letöltés (387kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban a városi fejlődés együtt jár az urbanizációs hátrányok, zaj és légszennyezettség, túlzsúfoltság stb., mint negatív externáliák megjelenésével. Ez visszavezethető a nagyobb városokban az autós közlekedés drasztikus megnövekedésére, amely bizonyos előnyei mellett egyre inkább az ott lakók életminőségének romlását is maga után vonja, aminek egyaránt vannak káros következményei a gazdaságra és a társadalomra. Erre a problémakörre megoldást jelenthet a fenntartható városi mobilitás, melynek a környezetbarát és vonzó közösségi közlekedésen kívül az aktív közlekedési módok is részét képezik. Annak, hogy a lakosság előnyben részesítse a gyaloglást, mint aktív közlekedési módot, szükséges, de nem elégséges feltétele, hogy a város sétálható legyen. A városok sétálhatósága pedig tudatos tervezéssel, stratégiai szemléletet alkalmazva sikeresen fejleszthető. Tanulmányunkban arra a kérdésre keressük a választ, hogy egy városban melyek a legfontosabb feltételei a sétálhatósági tervek elkészítésének, amelyek hozzájárulhatnak egy gyalogosbarát, fenntartható városi közlekedési rendszer kialakításához. Eredményeink segítséget nyújthatnak azon városoknak, melyek el kívánnak mozdulni a fenntartható városi mobilitás irányába. Urban development today entails the emergence of urbanisation disadvantages, noise and air pollution, overcrowding, etc. as negative externalities. In larger cities it can be traced back to the drastic increase in car transport, which, besides its certain advantages, also involves the deterioration in the residents’ quality of life, which has negative consequences on both the economy and the society. A solution for this issue may be the sustainable urban mobility, which covers environmentally friendly and attractive communal transport, in addition to active modes of transport. A necessary, but not sufficient condition for the inhabitants to favour walking as an active mode of transport is the city to be walkable. The walkability of cities can be successfully developed by conscious planning and applying a strategic approach. In our study we address the question what the most important conditions of drawing up walkability plans are in a city, which can contribute to developing a pedestrian-friendly, sustainable urban transport system. Our findings may provide help for the cities which aim to move towards sustainable urban mobility.

Mű típusa: Könyv része
Egyéb cím: Walkability planning in urban development
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Térségek növekedése és fejlődése : egészségipari és tudásalapú fejlesztési stratégiák
Dátum: 2018
ISSN: 1588-8533
ISBN: 978-963-315-290-4
Oldalak: pp. 261-275
Sorozat neve: SZTE Gazdaságtudományi Kar közleményei
Nyelv: magyar , angol
Közreműködők:
Közreműködés
Név
szerkesztő
Lengyel Imre
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/55554/
Kulcsszavak: Városfejlesztés - Magyarország, Településfejlesztés - Magyarország
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 273-274. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 05. Társadalomtudományok
05. Társadalomtudományok > 05.07. Társadalom- és gazdaságföldrajz
Feltöltés dátuma: 2018. nov. 08. 11:38
Utolsó módosítás: 2022. már. 02. 13:56
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/55789
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet