Különleges mézek összehasonlító vizsgálata

Szigeti Ferenc; Stefanovits-Bányai Éva; Soós Anita: Különleges mézek összehasonlító vizsgálata.

[thumbnail of proceedings_of_isaep_2015_320-324.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2015_320-324.pdf

Letöltés (84kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Our work aimed to compare the most important characteristics of unifloral honeys and their parent plants; these were water content, conductivity, acidity, antioxidant capacity by FRAP method as well as total phenol content. We found that antioxidant capacity and total phenol content were in close correlation in case of yellow sweet clover and hawthorn; such relationship, however, was not detectable in the case of honeys. We further found that conductivity of yellow sweet clover, tilia and hawthorn honeys comply with the food safety regulations, but fennel showed values higher than acceptable. We could conclude that biologically active materials are only partially present in the honeys, since during the formation of various types of honey new active materials may appear.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Dátum: 2015
Kötet: 21
ISBN: 978-963-306-411-5
Oldalak: pp. 320-324
Konferencia neve: International Symposium on Analytical and Environmental Problems (21.) (2015) (Szeged)
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/55892/
Kulcsszavak: Analitikai kémia, Biokémia, Méz
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 323-324. ; összefoglalás angol nyelven
Feltöltés dátuma: 2018. dec. 10. 08:36
Utolsó módosítás: 2022. aug. 08. 15:47
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/55992
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet