Comparative analysis of chlorophyll and carotenoid pigments content of arugula (Eruca sativa) and lettuce (Lactuca sativa) leaves

Dumbrava Delia Gabriela; Moldovan Camelia; Raba Diana Nicoleta; Popa Viorica-Mirela; Bordean Despina-Maria: Comparative analysis of chlorophyll and carotenoid pigments content of arugula (Eruca sativa) and lettuce (Lactuca sativa) leaves.

[thumbnail of proceedings_of_isaep_2016_137-140.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2016_137-140.pdf

Letöltés (739kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

The aim of this study was to analyze the chlorophyll and carotenoids content of fresh arugula (Eruca sativa, Ruca variety) and lettuce (Lactuca sativa, Marilena variety) leaves from the Romanian market. The pigments concentration in the analyzed samples was determined by a spectrophotometric method. In both analyzed samples, chlorophyll "a" predominates to chlorophyll "b". The highest content of chlorophyll pigments was found in leaves of arugula: 31.47 mg/g, while in the lettuce leaves was found a concentration of 27.14.Arugulaleavesare alsothe richestincarotenoids (245.50 µg/g).

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Dátum: 2016
Kötet: 22
ISBN: 978-963-306-507-5
Oldalak: pp. 137-140
Konferencia neve: International Symposium on Analytical and Environmental Problems (22.) (2016) (Szeged)
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/55893/
Kulcsszavak: Agrokémia, Analitikai kémia
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 139-140. ; összefoglalás angol nyelven
Feltöltés dátuma: 2018. dec. 11. 14:29
Utolsó módosítás: 2022. aug. 08. 15:48
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/56058
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet