Extraction of antioxidant and polyphenol compounds from Tokaji aszú marc with iso-propanol-water solvent

Bánvölgyi Szilvia; Namukwambi Fiina K.; Kiss István; Stefanovits-Bányai Éva; Vatai Gyula: Extraction of antioxidant and polyphenol compounds from Tokaji aszú marc with iso-propanol-water solvent.

[thumbnail of proceedings_of_isaep_2017_373-378.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2017_373-378.pdf

Letöltés (668kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

The aim of this study was to determine the best parameter of extracting total phenol content (TPC) and antioxidant capacity (AC) from Tokaji Aszú using isopropanol – water solvent. The solid/liquid ratio was used 1:4. Different parameters such as solvent concentration (0, 25, 50, 75, 100%), time (0.5, 1, 2, 3, 4, 5) and temperature (30, 45 and 60 ºC) were investigated. The total phenol content (TPC) and antioxidant capacity (AC) were determined in the extracts using spectrophotometric analysis. SPSS statistical software was used to determine the significant difference (One-Way ANOVA, post hoc multiple comparisons, Scheffe test at significance level 0.05). The binary solvent (a mixture of water and isopropanol) was better than mono-solvent (pure water or 100% isopropanol). The optimal extracting condition for TPC was achieved at 60 ºC (temperature), 50% (isopropanol) and 4 hrs (time) 7419±36 µM GAE/L while maximized value of AC was 5228±11µM ASE/L reached at 60 ºC (temperature), 25% (isopropanol) and 4 hrs (time).

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Dátum: 2017
Kötet: 23
ISBN: 978-963-306-563-1
Oldalak: pp. 373-378
Konferencia neve: International Symposium on Analytical and Environmental Problems (23.) (2017) (Szeged)
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/55894/
Kulcsszavak: Élelmiszeripari technológia, Kémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 378. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Feltöltés dátuma: 2019. jan. 02. 19:08
Utolsó módosítás: 2022. aug. 08. 15:49
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/56231
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet