Kiss Zoltán: A konyhasó-fogyasztás összefüggése az alacsony és a magas vérnyomással.
Előnézet |
Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2017_437-443.pdf Letöltés (530kB) | Előnézet |
Absztrakt (kivonat)
According to the concerning scientific and medical literature, it is obvious that lowered salt (NaCl) intake lowers high blood pressure. Related epidemiologic randomized studies show that the pathomechanism of essential hypertension is debated, obscure and multifactorial, because inflammatory, genetic (tubular Na+ -retention because of gene mutation), civilizationenvironmental, life-style, endogen natriuretic factors also play a role and lowered/increased Na+ -intake – via different mechanism – similarly influences the genesis of hypertension and increased cardiovascular risk adding long-term deleterious central nervous system consecquences of limited salt intake. At the same time one can not agree with expert opinion, i.e. the population-wide trials without preliminary screening are unnecessary, because their results differentiate a subgroup, in which the hypertension is salt-dependent or resistant, therefore posttrial investigations will be necessary.The 24-hour urine Na+ -excretion has a high degree of intraindividual variation, but measures of multiple urine-collections as an average provide more reliable information on Na+ -homeostasis.
Mű típusa: | Konferencia vagy workshop anyag |
---|---|
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems |
Dátum: | 2017 |
Kötet: | 23 |
ISBN: | 978-963-306-563-1 |
Oldalak: | pp. 437-443 |
Konferencia neve: | International Symposium on Analytical and Environmental Problems (23.) (2017) (Szeged) |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/55894/ |
Kulcsszavak: | Magas vérnyomás, Sóbevitel, Egészséges életmód, Táplálkozás, Egészségügy |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 440-443. ; összefoglalás angol nyelven |
Feltöltés dátuma: | 2019. jan. 03. 09:33 |
Utolsó módosítás: | 2022. aug. 08. 15:49 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/56245 |
Tétel nézet |