Motiváció, bizonytalanság és intézményesülés : a verseny igazi arca

Csorba, László: Motiváció, bizonytalanság és intézményesülés : a verseny igazi arca. Érzelmek és indulatok a gazdaságban : a gazdasági szereplők viselkedésének sajátosságai a döntésekben és folyamatokban. pp. 57-82. (2012)

[img] Cikk, tanulmány, mű
erzelmek_es_indulatok_a_gazdasagban_057-082.pdf

Download (239kB)

Abstract

A gazdasági szereplő egyén újra és újratermelődő, illetve meg nem szűnő szükségleteit kívánja kielégíteni a jövőben. Miután ez számtalan módon lehetséges, egy taktikai célhálót, célszerkezetet hoz önmagában létre, s ezáltal már nem csak a szükségletei, hanem céljai is motiválják. Ehhez kapcsolódik az előzőektől független kíváncsiság kielégítése iránti vágya. Ha a szereplő egy adott időpontban úgy ítéli meg, hogy helyzete, állapota nem megfelelő, azaz nem tudta maradéktalanul kielégíteni szükségleteit, kíváncsiságát, nem realizálta teljesen céljait, helyzetét bizonytalannak ítéli meg. E bizonytalansági mértéket kívánja a jövőben csökkenteni. Ennek egyik formája, hogy külső intézmények révén kerül megfelelőbb állapotba. Valamennyi külső intézmény esetében a szereplő valamilyen módon és mértékben együttműködik. Az együttműködést ugyanakkor a bizalomhiány gátolja. A tökéletes verseny esetében viszont tökéletes az informáltság, így nem alakulhat ki bizalomhiány sem: tökéletes lesz az együttműködés a szereplők helyzetének, állapotának megfelelően. Egymás céljainak tudatos akadályozása ezáltal csak valamely nem tökéletes versenytípus jellemzője lehet.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Érzelmek és indulatok a gazdaságban : a gazdasági szereplők viselkedésének sajátosságai a döntésekben és folyamatokban
Date: 2012
Page Range: pp. 57-82
ISBN: 978-963-306-117-6
Uncontrolled Keywords: Verseny, Kockázat, Motiváció
Additional Information: Bibliogr.: p. 81-82. ; összefoglalás magyar nyelven
Date Deposited: 2019. May. 20. 13:02
Last Modified: 2019. May. 20. 13:02
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/57552

Actions (login required)

View Item View Item