Az Európai Központi Bank kommunikációja és annak hatása a piacokra

Gábor, Tamás: Az Európai Központi Bank kommunikációja és annak hatása a piacokra. Érzelmek és indulatok a gazdaságban : a gazdasági szereplők viselkedésének sajátosságai a döntésekben és folyamatokban. pp. 101-114. (2012)

[img] Cikk, tanulmány, mű
erzelmek_es_indulatok_a_gazdasagban_101-114.pdf

Download (325kB)

Abstract

Napjainkra a monetáris politika egyik legfontosabb eszközévé a kommunikáció vált. A rendszeres és hiteles kommunikációs tevékenység, ugyanis hozzásegíti a központi bankokat ahhoz, hogy a monetáris politika céljait hatékonyabban és könnyebben realizálják, továbbá a rendszeres információ-szolgáltatáson keresztül hitelesebbé és átláthatóbbá (transparency) váljanak. A hatékony kommunikáció elősegíti a piaci szereplők bizonytalanságának a csökkentését, hozzájárul az EKB elsődleges céljának – az árstabilitásnak – a megvalósulásához és végül implicite serkenti a gazdasági növekedést és a jólétet. Előadásom első részében az Európai Központi Bank kommunikációs stratégiáját kívánom bemutatni. Ismertetetem a banki kommunikáció írott és szóbeli formáit. Majd ezt követően azzal kívánok foglalkozni, hogy az ECB kommunikációja milyen hatást gyakorol a pénzügyi piacokra és a közvéleményre. Érdekes jelenség, hogy az ECB Kormányzó Tanácsának az ülései – különösen a kamat meghatározó ülések – előtt és után, mind a kommunikáció, mind pedig a piac várakozásaira ható tényezők intenzívebbé válnak. Célom, hogy feltárjam azokat a tényezőket, melyek a piac szereplőit, a kommunikációt megelőzően és azt követően korrekcióra késztetik.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Érzelmek és indulatok a gazdaságban : a gazdasági szereplők viselkedésének sajátosságai a döntésekben és folyamatokban
Date: 2012
Page Range: pp. 101-114
ISBN: 978-963-306-117-6
Uncontrolled Keywords: Európai Központi Bank, Pénzügyi politika, Pénzügy
Additional Information: Bibliogr.: 114. p. ; összefoglalás magyar nyelven
Date Deposited: 2019. May. 20. 13:09
Last Modified: 2019. May. 20. 13:09
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/57554

Actions (login required)

View Item View Item