Optimális és gyors döntések a gazdaságban és a magánéletben a sakk kognitív sémái és analógiáinak segítségével

Hardicsay Péter: Optimális és gyors döntések a gazdaságban és a magánéletben a sakk kognitív sémái és analógiáinak segítségével. In: Érzelmek és indulatok a gazdaságban : a gazdasági szereplők viselkedésének sajátosságai a döntésekben és folyamatokban. pp. 146-156. (2012)

[thumbnail of erzelmek_es_indulatok_a_gazdasagban_146-156.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
erzelmek_es_indulatok_a_gazdasagban_146-156.pdf

Letöltés (954kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Hogyan lehet a döntés egyszerre gyors (leggyorsabb), leghatékonyabb, racionális és érzelemszegény? A vezetői döntések és az élet döntései egyaránt egy olyan módszert kívánnak meg, amely alkalmazásához sajátos látásmód szükséges. Ezt a látásmódot mi a sakk alapjainak elsajátításával biztosítjuk. Ennek a látásmódnak a neve állásmegítélés. Az állásmegítélés egy világszemléleti mód is, mely az ember mindennapjait is irányítja. Az előadásban bemutatom azokat a longitudinális méréseket, amelyeket a sakk hatásai és az érzelmi befolyásolás hatásainak vizsgálatában végeztem. Rámutatok a sakk, mint versenysport, tudományos módszer és művészeti ág jótékony hatására az agresszió megfékezésében. Ezt a hatást a vezetői döntésekben is alkalmazzák. Az érzelmi befolyásolás minimalizálására folytatott tapasztalatot is bemutatom. A tudástőke rejtett részének előhívására, teljesítőképessé tételére is kitérek. A módszer lényege, hogy minden versenyhelyzetben alkalmazható és az alkalmazó versenyelőnyhöz jut. A versenyelőny konvertálható pl. a gazdasági életben is. A módszer analógiák sokaságát alkalmazza. A módszert logikai képességfejlesztás néven vezettem be a pedagógiaipszichológia gyakorlatba. Addícionális előnyei a rendszerszemlélet, a rugalmasság, a heurisztikus problémamegoldás, a kreativitás és az innovativitás. Tárgyalom a szemléletünk racionális változását (paradigmaváltási szükségletet) is, mely a mai egyoldalú haszonelvről a strukturális gondolkodás irányába tolódik el. Ennek lényege az élő és az élettelen rendszerek azonos módon történő kezelése. A mai gyors változások és a válságjelenségek kezelése is egyszerűen megoldható az új rendszer alkalmazásával.

Mű típusa: Könyv része
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Érzelmek és indulatok a gazdaságban : a gazdasági szereplők viselkedésének sajátosságai a döntésekben és folyamatokban
Dátum: 2012
ISBN: 978-963-306-117-6
Oldalak: pp. 146-156
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/57381/
Kulcsszavak: Sakk, Döntéshozatal, Vállalkozás
Megjegyzések: Bibliogr.: 156. p. ; összefoglalás magyar nyelven
Feltöltés dátuma: 2019. máj. 20. 13:28
Utolsó módosítás: 2020. ápr. 02. 10:13
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/57557
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet