A depresszió kockázata, avagy a boldogtalanság gazdaságpszichológiája

Nagy, Ágnes: A depresszió kockázata, avagy a boldogtalanság gazdaságpszichológiája. Érzelmek és indulatok a gazdaságban : a gazdasági szereplők viselkedésének sajátosságai a döntésekben és folyamatokban. pp. 391-414. (2012)

[img] Cikk, tanulmány, mű
erzelmek_es_indulatok_a_gazdasagban_391-414.pdf

Download (274kB)

Abstract

Jelen dolgozatomban bemutatom az egészségügyi szolgáltatás jellegzetességeit, külön kitérve azon kockázatérzettel kapcsolatos csapdahelyzetre, mely az eltérő informáltságból, így az eltérő kompetenciákból származtatható. Külön foglalkozok a kockázatkezelés pszichológiai sajátosságaival az orvosi kezelés során, valamint az orvosbeteg kommunikáció jellegzetes tényezőivel. Bemutatom a jelenleg ismert különböző egészségmodelleket. Külön fejezetet szentelek a depresszió epidemiológiájának, bemutatom a hivatalos orvosi és terápiás megközelítéseket, valamint ellentétpárként egy ettől merőben eltérő nézőpontot. Bemutatom, a kutatatás eddigi eredményeit, az alkalmazott módszertant. Az alábbi kérdésekre keresem a választ: vajon ha valaki depressziós, mekkora kockázatnak észleli az orvoshoz fordulást/ nem fordulást (azaz ha elment orvoshoz, miért ment el, ha nem, akkor miért nem). Kíváncsi vagyok arra is, hogyan vélekednek minderről a kezelésüket végző pszichiáterek.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Érzelmek és indulatok a gazdaságban : a gazdasági szereplők viselkedésének sajátosságai a döntésekben és folyamatokban
Date: 2012
Page Range: pp. 391-414
ISBN: 978-963-306-117-6
Uncontrolled Keywords: Depresszió, Gazdaságpszichológia
Additional Information: Bibliogr.: p. 412-414. ; összefoglalás magyar nyelven
Date Deposited: 2019. May. 21. 10:37
Last Modified: 2019. May. 21. 10:37
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/57570

Actions (login required)

View Item View Item