Az önkéntes egyszerűsítők fogyasztói magatartása : az ökofalvak esete

Dudás, Katalin and Szakó, Tímea: Az önkéntes egyszerűsítők fogyasztói magatartása : az ökofalvak esete. „Marketing megújulás” : Marketing Oktatók Klubja 20. Konferenciája előadásai. pp. 180-191. (2014)

[img] Cikk, tanulmány, mű
marketing_megujulas_180-191.pdf

Download (328kB)

Abstract

A tanulmány azokat a fogyasztókat mutatja be, akik önkéntesen, szabad akaratukból korlátozzák fogyasztásukat, kevesebbet vásárolnak, mint hasonló anyagi körülmények között élő társaik. Kilépnek tehát a mai fogyasztói társadalom logikájából, „jóllétüket” és boldogságukat nem feltétlenül anyagi javak birtoklásán keresztül remélik, és teszik ezt elsősorban ökológiai és társadalmi fenntarthatósággal kapcsolatos motivációktól vezérelve. Őket nevezi a szakirodalom önkéntes egyszerűsítőknek (voluntary simplifiers), és fogyasztói magatartásuk, motivációik bemutatásával ma már számos publikáció foglalkozik. E tanulmányban a nemzetközi szakirodalom alapján bemutatásra kerül az önkéntes egyszerűsítés, mint fogyasztói magatartás, a mögöttes motivációk és a magatartást befolyásoló demográfiai, pszichográfiai és egyéb tényezők. Az önkéntes egyszerűsítők tábora ma még nagyon kicsi, képviselőinek megtalálása, elérése igen nehézkes. Tanulmányunk második részében azt mutatjuk be, hogy az ún. ökofalvak lakossága mennyiben tekinthető önkéntes egyszerűsítőnek, legalábbis ami a falvak központi elképzeléseit, terveit illeti. Kutatási módszerül feltáró jelleggel ökofalvak internetes oldalainak tartalomelemzését választottuk, és 5 magyar ökofalu weboldalai kerültek értékelésre. A kutatás eredményei alapján következtetésként levonható, hogy az ökofalvak életmódja megfelel az önkéntes egyszerűsítés követelményeinek, tehát lakói releváns mintának tekinthetők.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: „Marketing megújulás” : Marketing Oktatók Klubja 20. Konferenciája előadásai
Date: 2014
Page Range: pp. 180-191
ISBN: 978-963-306-312-5
Uncontrolled Keywords: Fogyasztói magatartás, Fenntartható fogyasztás, Ökológia, Környezetvédelem, Településfejlesztés, Vidékfejlesztés
Additional Information: Bibliogr.: p. 189-191. ; összefoglalás magyar nyelven
Date Deposited: 2019. May. 27. 08:27
Last Modified: 2019. May. 27. 08:27
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/57653

Actions (login required)

View Item View Item