Fiatal véleményvezérek a családban azaz a fiatal felnőttek befolyása a család környezettudatosságára : egy skálatesztelés eredményei

Neulinger Ágnes; Piskóti Marianna: Fiatal véleményvezérek a családban azaz a fiatal felnőttek befolyása a család környezettudatosságára : egy skálatesztelés eredményei.

[thumbnail of marketing_megujulas_240-249.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
marketing_megujulas_240-249.pdf

Letöltés (308kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A véleményvezérek egy-egy termékkategóriáról alapos ismerettel rendelkeznek, amely kiegészülve személyiségükkel és széles kapcsolathálójukkal jelentős befolyást képes gyakorolni mások fogyasztására. A véleményvezérek befolyása a családon belül is érvényesül, ahol a szülők és gyermekek közötti befolyásolás kérdése azért is érdekes, mert egy olyan kapcsolatrendszeren belül érthetjük meg ezt a jelenséget, amelyre jellemző a szoros kötődés, a tartós kapcsolat és a bizalmi viszony. A fenntartható fogyasztás, benne a környezetvédelem szemléletének elsajátításában a család fontos szerepet tölt be és nemcsak hagyományos értelemben a szocializáció révén, hanem a gyermekektől a szülők felé irányuló befolyás, azaz a re-szocializáció révén is. Jelen kutatásunkban skálatesztelést végzünk annak érdekében, hogy kiderüljön az akadémiai kutatásokban rendszeresen használt és elismert Childers (1986) véleményvezér skála adaptálható-e a környezetvédelem területére és a családon belüli kommunikáció/befolyás mérésére. Ennek érdekében kérdőíves megkérdezéseink során egyetemi hallgatók több almintáján teszteltük a véleményvezér skála családon belüli befolyásra adaptált változatát. A kutatás jelentőségét az adja, hogy a környezetvédelem területén és a családra vonatkozóan nem érhető el sztenderd véleményvezér skála a szakirodalomban, így jelen skálatesztelés eredményei hozzájárulnak a témakör tudásához és jövőbeli vizsgálatához.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: „Marketing megújulás” : Marketing Oktatók Klubja 20. Konferenciája előadásai
Dátum: 2014
ISBN: 978-963-306-312-5
Oldalak: pp. 240-249
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/57388/
Kulcsszavak: Környezetvédelem
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 248-249. ; összefoglalás magyar nyelven
Feltöltés dátuma: 2019. máj. 27. 08:59
Utolsó módosítás: 2022. nov. 08. 11:52
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/57659
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet