A MoBiMouse Plus szótárak készítése közben szerzett tapasztalatokról : egy szótárfeldolgozó programcsomag elvi lehetőségei, emberi segítséggel

Vöröss Ferenc and Trepák Mónika: A MoBiMouse Plus szótárak készítése közben szerzett tapasztalatokról : egy szótárfeldolgozó programcsomag elvi lehetőségei, emberi segítséggel.

[thumbnail of msznykonf_003_143-154.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
msznykonf_003_143-154.pdf

Download (369kB) | Preview

Abstract

Dolgozatunkban tipografizált szótári adatbázisok jelölőnyelvi adatbázissá alakítására tett, különböző feldolgozási elméletekhez kapcsolódó kísérleteiről szólunk. Felvázoljuk, hogy a szótári adatbázisok kialakítása, illetve az ezek intelligens keresését lehetővé tevő munkafolyamatok során milyen tapasztalatokkal gazdagodtunk a szótárírási szokásokat illetően. Cikkünk tanácsokkal és javaslatokkal szeretné segíteni azokat a lexikográfusokat, akik szeretnék szótáraikat egyszerbben feldolgozható, átláthatóbb, egységesebb, felhasználóbarátabb szerkezetben szerkeszteni, és nem szeretnének az általunk tapasztaltakhoz hasonló hibákat elkövetni. Javaslatainkat példákkal is illusztráljuk, melyekhez az elmúlt években általunk feldolgozott több, mint 50 szótár szolgál anyaggal. Kitérünk a papírszótárak szerkezeti-tipográfiai egységének és egyértelmségének fontosságára, valamint felvázoljuk, miért jelenthet egyedülálló és eredményes módszert a papíralapú szótárak feldolgozásában, XMLadatbázissá alakításában az általunk kidolgozott elképzelés és a rá épülő alkalmazások.

Item Type: Conference or Workshop Item
Journal or Publication Title: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia
Date: 2005
Volume: 3
Page Range: pp. 143-154
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/58544/
Uncontrolled Keywords: Nyelvészet - számítógép alkalmazása
Date Deposited: 2019. Jun. 13. 08:54
Last Modified: 2022. Nov. 08. 11:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/58573

Actions (login required)

View Item View Item