Az aktív és passzív igék gyakorisága a csoportjelenségek tükrében : történelemkönyvek szövegeinek narratív pszichológiai vizsgálata NooJ tartalomelemző programmal

Szalai Katalin; László János: Az aktív és passzív igék gyakorisága a csoportjelenségek tükrében : történelemkönyvek szövegeinek narratív pszichológiai vizsgálata NooJ tartalomelemző programmal.

[thumbnail of msznykonf_005_242-249.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
msznykonf_005_242-249.pdf

Letöltés (356kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A szociális percepció és az identitás tanulmányozásában is meghatározó szerepe van az ágencia kérdésének. A személyészlelés során megjelenhet valaki saját életeseményeinek aktív résztvevőjeként, vagy ezen események passzív elszenvedőjeként. Az aktivitás a narratív szövegekben az aktív és paszszív igék gyakoriságában érhető tetten. Tavaly bemutatásra került az ‘aktivitás – passzivitás’ szótár kialakításának folyamata NooJ tartalomelemző programmal. Ennek során igeszótárak, illetve ezt kiegészítve – a NooJ program kínálta lehetőségek által – lokális nyelvtanok, azaz ún. gráfok készültek. Jelen kutatás során a program tesztelését az in-group - out-group asszimetria jelenségkörében történelemkönyvek szövegein végeztük. Az eredmények azt mutatják, hogy a saját csoport inkább a pozitív esmények során jelenik meg aktív ágensként, míg az idegen csoport inkább a negatív eseményeknél. Továbbá olyan negatív történelmi eseményeknél, mint Trianon, a saját csoport az igék gyakoriságát alapul véve inkább az események passzív elszenvedőjeként jelenik meg, míg az idegen csoport aktív ágensként.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia
Dátum: 2007
Kötet: 5
ISBN: 978-963-482-848-8
Oldalak: pp. 242-249
Konferencia neve: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (5.) (2007) (Szeged)
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/58546/
Kulcsszavak: Nyelvészet - számítógép alkalmazása
Megjegyzések: Bibliogr.: 249. p. ; összefoglalás magyar nyelven
Feltöltés dátuma: 2019. jún. 18. 13:19
Utolsó módosítás: 2022. nov. 08. 11:50
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/58682
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet