Az aktív és passzív igék gyakorisága a csoportjelenségek tükrében : történelemkönyvek szövegeinek narratív pszichológiai vizsgálata NooJ tartalomelemző programmal

Szalai, Katalin and László, János: Az aktív és passzív igék gyakorisága a csoportjelenségek tükrében : történelemkönyvek szövegeinek narratív pszichológiai vizsgálata NooJ tartalomelemző programmal. In: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia, (3). pp. 242-249. (2007)

[img] Cikk, tanulmány, mű
msznykonf_005_242-249.pdf

Download (356kB)

Abstract

A szociális percepció és az identitás tanulmányozásában is meghatározó szerepe van az ágencia kérdésének. A személyészlelés során megjelenhet valaki saját életeseményeinek aktív résztvevőjeként, vagy ezen események passzív elszenvedőjeként. Az aktivitás a narratív szövegekben az aktív és paszszív igék gyakoriságában érhető tetten. Tavaly bemutatásra került az ‘aktivitás – passzivitás’ szótár kialakításának folyamata NooJ tartalomelemző programmal. Ennek során igeszótárak, illetve ezt kiegészítve – a NooJ program kínálta lehetőségek által – lokális nyelvtanok, azaz ún. gráfok készültek. Jelen kutatás során a program tesztelését az in-group - out-group asszimetria jelenségkörében történelemkönyvek szövegein végeztük. Az eredmények azt mutatják, hogy a saját csoport inkább a pozitív esmények során jelenik meg aktív ágensként, míg az idegen csoport inkább a negatív eseményeknél. Továbbá olyan negatív történelmi eseményeknél, mint Trianon, a saját csoport az igék gyakoriságát alapul véve inkább az események passzív elszenvedőjeként jelenik meg, míg az idegen csoport aktív ágensként.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia
Date: 2007
Volume: 3
ISBN: 978-963-482-848-8
Page Range: pp. 242-249
Event Title: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (5.) (2007) (Szeged)
Uncontrolled Keywords: Nyelvészet - számítógép alkalmazása
Additional Information: Bibliogr.: 249. p. ; összefoglalás magyar nyelven
Date Deposited: 2019. Jun. 18. 13:19
Last Modified: 2019. Jun. 18. 13:19
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/58682

Actions (login required)

View Item View Item