Az érzelmek beszédre gyakorolt hatása, azaz a spontán beszéd szintaxisának érzelmekkel való kapcsolata a HuComTech Korpuszban

Kiss Hermina: Az érzelmek beszédre gyakorolt hatása, azaz a spontán beszéd szintaxisának érzelmekkel való kapcsolata a HuComTech Korpuszban.

[thumbnail of msznykonf_012_183-192.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
msznykonf_012_183-192.pdf

Letöltés (258kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A HuComTech multimodális adatbázis 55 órányi spontán beszéd korpusza ötféle nyelvi szinten, hétféle annotációs sémában ad lehetőséget az elemzésekre. Az első MSZNY Konferencia előadásomban (2011) a szintaktikai annotációs szint szabályrendszerét mutattam be. A második alkalommal (2014) ennek a szintnek a felhasználásával és a multimodalitás segítségével részleteztem az addigi feltevéseinket és eredményeinket a gesztusok (deiktikus gesztusok) és a mondattan (azon belül a tárgy megjelenése a tagmondatokban) vonatkozásában. Ezúttal egy másik szempontrendszer felhasználásával olyan felvetéseket szeretnék bemutatni, amelyek az alapvető érzelmek [1] és a beszéd közötti kapcsolatot mutatják be. A korpusz informális beszélgetéseinek egyik fontos jellemzője az, hogy szándékosan olyan kérdések hangzanak el és olyan sorrendben, amelyek érzelmi hatást váltanak ki, elgondolkodtatják és visszaemlékezésre ösztönzik a válaszoló riportalanyt. A beszélők a kérdésekre válaszolva történeteket mesélnek el az életükről, a világról. Az érzelmek és a gondolkodás kapcsolatának témakörében már számos eredmény született [2] [3], de konkrét kísérletekkel alátámasztott kutatás az érzelmek és a szintaktikai szerkezetek vonatkozásában tudomásunk szerint eddig még nem jelent meg. A vizsgálatainkhoz ennek megfelelően az érzelemkutatásnak azt az ágát tudjuk felhasználni, ami illeszkedik a korpusz jellemzőihez, azaz beemelhetjük az emlékezetkutatás bizonyos szempontjait az elemzéseinkbe. Tehát a meglévő korpusz tulajdonságait használjuk fel arra, hogy igazoljuk vagy cáfoljuk a feltevéseinket.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia
Dátum: 2016
Kötet: 12
ISBN: 978-963-306-450-4
Oldalak: pp. 183-192
Konferencia neve: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (12.) (2016) (Szeged)
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/58553/
Kulcsszavak: Nyelvészet - számítógép alkalmazása
Megjegyzések: Bibliogr.: 192. p. ; összefoglalás magyar nyelven
Feltöltés dátuma: 2019. júl. 01. 11:02
Utolsó módosítás: 2022. nov. 08. 11:49
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/58974
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet