Az érzelmek beszédre gyakorolt hatása, azaz a spontán beszéd szintaxisának érzelmekkel való kapcsolata a HuComTech Korpuszban

Kiss Hermina: Az érzelmek beszédre gyakorolt hatása, azaz a spontán beszéd szintaxisának érzelmekkel való kapcsolata a HuComTech Korpuszban.

[thumbnail of msznykonf_012_183-192.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
msznykonf_012_183-192.pdf

Download (258kB) | Preview

Abstract

A HuComTech multimodális adatbázis 55 órányi spontán beszéd korpusza ötféle nyelvi szinten, hétféle annotációs sémában ad lehetőséget az elemzésekre. Az első MSZNY Konferencia előadásomban (2011) a szintaktikai annotációs szint szabályrendszerét mutattam be. A második alkalommal (2014) ennek a szintnek a felhasználásával és a multimodalitás segítségével részleteztem az addigi feltevéseinket és eredményeinket a gesztusok (deiktikus gesztusok) és a mondattan (azon belül a tárgy megjelenése a tagmondatokban) vonatkozásában. Ezúttal egy másik szempontrendszer felhasználásával olyan felvetéseket szeretnék bemutatni, amelyek az alapvető érzelmek [1] és a beszéd közötti kapcsolatot mutatják be. A korpusz informális beszélgetéseinek egyik fontos jellemzője az, hogy szándékosan olyan kérdések hangzanak el és olyan sorrendben, amelyek érzelmi hatást váltanak ki, elgondolkodtatják és visszaemlékezésre ösztönzik a válaszoló riportalanyt. A beszélők a kérdésekre válaszolva történeteket mesélnek el az életükről, a világról. Az érzelmek és a gondolkodás kapcsolatának témakörében már számos eredmény született [2] [3], de konkrét kísérletekkel alátámasztott kutatás az érzelmek és a szintaktikai szerkezetek vonatkozásában tudomásunk szerint eddig még nem jelent meg. A vizsgálatainkhoz ennek megfelelően az érzelemkutatásnak azt az ágát tudjuk felhasználni, ami illeszkedik a korpusz jellemzőihez, azaz beemelhetjük az emlékezetkutatás bizonyos szempontjait az elemzéseinkbe. Tehát a meglévő korpusz tulajdonságait használjuk fel arra, hogy igazoljuk vagy cáfoljuk a feltevéseinket.

Item Type: Conference or Workshop Item
Journal or Publication Title: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia
Date: 2016
Volume: 12
ISBN: 978-963-306-450-4
Page Range: pp. 183-192
Event Title: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (12.) (2016) (Szeged)
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/58553/
Uncontrolled Keywords: Nyelvészet - számítógép alkalmazása
Additional Information: Bibliogr.: 192. p. ; összefoglalás magyar nyelven
Date Deposited: 2019. Jul. 01. 11:02
Last Modified: 2022. Nov. 08. 11:49
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/58974

Actions (login required)

View Item View Item