A Rákosi-éra pártjegyzőkönyveinek feldolgozása, elemzése és vizualizációja szövegalapú kapcsolathálóelemzési módszerekkel

Gulyás Attila; Szabó Martina Katalin; Boros István; Havadi Gergő: A Rákosi-éra pártjegyzőkönyveinek feldolgozása, elemzése és vizualizációja szövegalapú kapcsolathálóelemzési módszerekkel.

[thumbnail of msznykonf_014_109-121.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
msznykonf_014_109-121.pdf

Letöltés (550kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A jelen dolgozatban a hatalmi hálózatok szöveg alapú feltárását célzó projektünk egy részletét, a Rákosi-jegyzőkönyvek feldolgozását és az ezek alapján elkészített mintavizualizációt mutatunk be. A Rákosi-éra hatalmi hálózatának fejlődése és működése jól rekonstruálható a történelmi dokumentumoknak − levéltári anyagoknak, jegyzőkönyveknek − és interjúknak köszönhetően. Kutatásunkat a hatalmi hálózat mögött rejlő informális kapcsolatok feltárását célozza meg. Vizsgálati anyagaink között változatos forrásból származó, nagy mennyiségű irat szerepel, amelyek döntő többségükben különböző pártbizottságok ülését megörökítő jegyzőkönyvek. Ezen dokumentumok feldolgozása komoly kihívást jelent, mivel a számuk igen nagy, a digitalizált anyagok minősége pedig a közel használhatatlantól a jól olvashatóig terjed. Dolgozatunkban bemutatjuk a dokumentumok feldolgozásának az alapelveit, eszközeit és módszertanát, illetve ismertetjük, hogyan állíthatóak elő kapcsolathálók ezekből a dokumentumokból, majd tárgyaljuk a szövegalapú kapcsolatháló-elemzés módszerét, és betekintést nyújtunk az ehhez tartozó vizualizációs technikákba. Végezetül egy mintaelemzéssel szemléltetjük az alkalmazott módszert, megmutatjuk a szövegalapú kapcsolatháló-elemzésben rejlő lehetőségeket. Kutatásunk egyik fő célja az, hogy a szövegeken szentiment- és topikelemzést hajtsunk végre a jövőben, megerősítve, vagy éppen megcáfolva korábbi eredményeinket.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia
Dátum: 2018
Kötet: 14
ISBN: 978-963-306-578-5
Oldalak: pp. 109-121
Konferencia neve: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (14.) (2018) (Szeged)
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/58555/
Kulcsszavak: Nyelvészet - számítógép alkalmazása
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 119-121. ; összefoglalás magyar nyelven
Feltöltés dátuma: 2019. júl. 02. 15:46
Utolsó módosítás: 2022. nov. 08. 11:49
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/59038
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet