A Rákosi-éra pártjegyzőkönyveinek feldolgozása, elemzése és vizualizációja szövegalapú kapcsolathálóelemzési módszerekkel

Gulyás Attila and Szabó Martina Katalin and Boros István and Havadi Gergő: A Rákosi-éra pártjegyzőkönyveinek feldolgozása, elemzése és vizualizációja szövegalapú kapcsolathálóelemzési módszerekkel. In: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia, (14). pp. 109-121. (2018)

[thumbnail of msznykonf_014_109-121.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
msznykonf_014_109-121.pdf

Download (550kB) | Preview

Abstract

A jelen dolgozatban a hatalmi hálózatok szöveg alapú feltárását célzó projektünk egy részletét, a Rákosi-jegyzőkönyvek feldolgozását és az ezek alapján elkészített mintavizualizációt mutatunk be. A Rákosi-éra hatalmi hálózatának fejlődése és működése jól rekonstruálható a történelmi dokumentumoknak − levéltári anyagoknak, jegyzőkönyveknek − és interjúknak köszönhetően. Kutatásunkat a hatalmi hálózat mögött rejlő informális kapcsolatok feltárását célozza meg. Vizsgálati anyagaink között változatos forrásból származó, nagy mennyiségű irat szerepel, amelyek döntő többségükben különböző pártbizottságok ülését megörökítő jegyzőkönyvek. Ezen dokumentumok feldolgozása komoly kihívást jelent, mivel a számuk igen nagy, a digitalizált anyagok minősége pedig a közel használhatatlantól a jól olvashatóig terjed. Dolgozatunkban bemutatjuk a dokumentumok feldolgozásának az alapelveit, eszközeit és módszertanát, illetve ismertetjük, hogyan állíthatóak elő kapcsolathálók ezekből a dokumentumokból, majd tárgyaljuk a szövegalapú kapcsolatháló-elemzés módszerét, és betekintést nyújtunk az ehhez tartozó vizualizációs technikákba. Végezetül egy mintaelemzéssel szemléltetjük az alkalmazott módszert, megmutatjuk a szövegalapú kapcsolatháló-elemzésben rejlő lehetőségeket. Kutatásunk egyik fő célja az, hogy a szövegeken szentiment- és topikelemzést hajtsunk végre a jövőben, megerősítve, vagy éppen megcáfolva korábbi eredményeinket.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia
Date: 2018
Volume: 14
ISBN: 978-963-306-578-5
Page Range: pp. 109-121
Event Title: Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (14.) (2018) (Szeged)
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/58555/
Uncontrolled Keywords: Nyelvészet - számítógép alkalmazása
Additional Information: Bibliogr.: p. 119-121. ; összefoglalás magyar nyelven
Date Deposited: 2019. Jul. 02. 15:46
Last Modified: 2021. May. 10. 09:24
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/59038

Actions (login required)

View Item View Item