Felmérés az áfacsökkentés halhús fogyasztásra gyakorolt hatásáról egy szegedi középiskola tanulói körében

Zsótér, Brigitta and Ács, Eszter: Felmérés az áfacsökkentés halhús fogyasztásra gyakorolt hatásáról egy szegedi középiskola tanulói körében. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, (13) 3-4. pp. 59-70. (2018)

[img] Cikk, tanulmány, mű
jelenkori_013_003_004_059-070.pdf

Download (323kB)

Abstract

Célul tűztük ki, hogy feltérképezzük a halfogyasztási szokásokat Szegeden egy gimnáziumban. 2017-ben már végeztünk egy felmérést ebben a témában. Kutatásunk előtt feltételeztük, hogy többen lesznek, akik nem fogyasztanak halat, mint a halfogyasztók. Válaszadóink ezt megcáfolták. 2018. januárjában a fogyasztási célú halakra vonatkozó áfakulcs 5%-ra redukálódott, ez okot adott a kutatás folytatására, mely során új felmérést végeztünk, más hipotéziseket is vizsgáltunk, így született meg cikkünk. Hazánk egy főre jutó halfogyasztási statisztikája elkeserítő. Ennek egyik oka lehetett a hal ára, amelyre megoldás lehet az áfacsökkentés. Egyre többet tudunk az egészséges táplálkozásról, mégsem teszünk érte eleget. A hal számos szervezetre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik. Cikkünkben ezeket is ismertetjük. A célcsoport fiatalnak bizonyulhat, azonban úgy véljük az egészséges táplálkozásra való törekvést fiatalon szükséges elkezdeni. We have set the goal of mapping fish consumption habits in Szeged in a secondary grammar school. We already conducted a survey on this topic in 2017. Before our research we assumed that there would be more who do not consume fish than those who do. Our responders refuted this. In January 2018 VAT on fish for human consumption was reduced to 5% which provided reason to continue the research. During this, we have conducted a new survey, observed other hypotheses, so our thesis was born. The per capita fish consumption statistics of Hungary is depressing. One of the reasons to this could be the price of fish, for which VAT reduction could be a resolution. We know more and more about healthy nutrition, yet we do not do enough for this. Fish has got several beneficiary effects on our organism. In our thesis we describe them, too. Our target group may be young, but we suppose endeavour for healthy nutrition should be started when young.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
Date: 2018
Volume: 13
Number: 3-4
Page Range: pp. 59-70
ISSN: 1788-7593
Heading title: Agrárgazdaság, vidékgazdaság
Uncontrolled Keywords: Húsfogyasztás - hal - Magyarország - regionális, Szeged
Additional Information: Bibliogr.: p. 69-70. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Date Deposited: 2019. Sep. 30. 13:15
Last Modified: 2019. Sep. 30. 13:15
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/62054

Actions (login required)

View Item View Item