Sokszínű fiatal baloldal : az MSZP és a DK támogatói a felsőoktatásban

Bíró-Nagy András: Sokszínű fiatal baloldal : az MSZP és a DK támogatói a felsőoktatásban. In: Racionálisan lázadó hallgatók I : apátia – radikalizmus – posztmaterializmus a magyar egyetemisták és főiskolások körében, (1). pp. 204-221. (2012)

[thumbnail of racionaliasn_lazado_hallgatok_204-221.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
racionaliasn_lazado_hallgatok_204-221.pdf

Letöltés (260kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

E tanulmány célja, hogy bemutassa, milyen típusú fi atalokat képes elérni jelenleg az established baloldal. A részletesen elemzett kutatási eredmények világosan igazolják azt a hipotézist, hogy az MSZP és a DK fi atal támogatói két külön világot képviselnek. A két párt szavazói közötti különbség olyan jelentős, hogy nyugodtan kijelenthető: társadalmi hátterüket, közéleti aktivitásukat és értékrendjüket tekintve több köti össze az LMP és a DK választóit, mint a nemrég még egy pártot támogató MSZP-s és DK-s fi atalokat. A baloldali fi atalok két liberális és egy gazdasági kérdésekben baloldalibb, társadalompolitikai ügyekben centristább pártra oszthatók. Az MSZP jelenlegi szavazói jóval közelebb állnak a centrumhoz és az átlag magyar fi atal értékvilágához, mint a liberálisabb DK és LMP. A szocialistáknak az átlagos vagy annál rosszabb háttérrel rendelkező, a baloldalibb gazdaságpolitikai és a két liberális párthoz képest centristább társadalompolitikai válaszok iránt nyitott fi atalok körében lehet esélye növekedni. A két liberális párt, a DK és az LMP közötti különbség nem a szocio-demográfi ai háttér, a közéleti érdeklődés vagy az értékvilág terén mutatkozik meg, hanem a politikai elitről, az elmúlt ciklusok teljesítményéről alkotott véleményekben.

Mű típusa: Könyv része
Egyéb cím: Diverse young Hungarian left
Rovatcím: A hallgatók politikai értékei és orientációi
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Racionálisan lázadó hallgatók I : apátia – radikalizmus – posztmaterializmus a magyar egyetemisták és főiskolások körében
Dátum: 2012
Kötet: 1
ISBN: 978-963-9573-91-8
Oldalak: pp. 204-221
Sorozat neve: Racionálisan lázadó hallgatók
Nyelv: magyar
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/65828/
Kulcsszavak: Ifjúságpolitika, Ifjúságszociológia, Ifjúságkutatás
Megjegyzések: Bibliogr.: 221. p. és a lábjegyzetekben ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 05. Társadalomtudományok
05. Társadalomtudományok > 05.04. Szociológia
Feltöltés dátuma: 2020. feb. 27. 09:18
Utolsó módosítás: 2022. jan. 13. 15:50
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/65673
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet