A kuruc.info nemzedék : miért népszerű a Jobbik a fiatalok között?

Róna Dániel and Sőrés Anna: A kuruc.info nemzedék : miért népszerű a Jobbik a fiatalok között? In: Racionálisan lázadó hallgatók I : apátia – radikalizmus – posztmaterializmus a magyar egyetemisták és főiskolások körében, (1). pp. 113-156. (2012)

[thumbnail of racionaliasn_lazado_hallgatok_113-156.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
racionaliasn_lazado_hallgatok_113-156.pdf

Download (352kB) | Preview

Abstract

A Jobbik választási sikereinek kutatása az egyik legkurrensebb vállalkozás a mai politikatudományban. Az összes ezzel foglalkozó tanulmány kimutatta a párt fi atalok közötti kiugró népszerűségét, mégis keveset tudunk ennek okairól. Írásunkban öt hipotézist tesztelünk, amely magyarázatként szolgálhat a radikális szavazótábor generációs jellegére: radikális értékpreferenciák, elitellenesség, gazdasági válság, internet-használat és a szubkultúra. Az egyes feltételezéseket aszerint vizsgáltuk, hogy mennyiben magyarázzák meg azt, hogy (1) miért lesz az egyik fi atalból jobbikos, míg a másikból nem, (2) miért magasabb a Jobbik támogatottsága a harminc év alattiak körében, (3) miért kiemelkedően magas a 18–21 évesek között és (4) miért 2008 után indult emelkedésnek a párt. Saját adatfelvételünket más ifjúságkutatásokkal és a teljes népességre reprezentatív mintákkal összehasonlítva a következő eredményeket kaptuk: a gazdasági válság minimális magyarázóerővel bír, az értékpreferenciákat használva pedig azt nem tudjuk értelmezni, hogy miért az utóbbi években és miért a fi atalok között tört előre a radikális párt. Az internethasználat és az elitellenesség már segít megérteni a fi atalok közötti felülreprezentáltságot, de az első választók közötti kiugró népszerűséget csak a társadalmi beágyazottságból kiinduló megközelítés magyarázza meg. Kvalitatív kutatásaink is azt támasztják alá, hogy a generációs alapú tevékenységek – zenekarok, fesztiválok, ifjúsági szervezetek, internetes fórumok látogatása – közelítik a legtöbb fi atalt a Jobbikhoz.

Item Type: Book Section
Other title: Kuruc.info Generation : reasons behind Jobbik’s high popularity among the Hungarian youth
Heading title: A hallgatók politikai értékei és orientációi
Journal or Publication Title: Racionálisan lázadó hallgatók I : apátia – radikalizmus – posztmaterializmus a magyar egyetemisták és főiskolások körében
Date: 2012
Volume: 1
ISBN: 978-963-9573-91-8
Page Range: pp. 113-156
Series Name: Racionálisan lázadó hallgatók
Language: Hungarian
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/65828/
Uncontrolled Keywords: Ifjúságpolitika, Ifjúságszociológia, Ifjúságkutatás
Additional Information: Bibliogr.: p. 151-156. és a lábjegyzetekben ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 05. Social sciences
05. Social sciences > 05.04. Sociology
Date Deposited: 2020. Feb. 27. 08:46
Last Modified: 2022. Jan. 13. 15:50
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/65676

Actions (login required)

View Item View Item