A demokratikus részvétel tendenciái a magyar egyetemisták és főiskolások körében

Szabó Andrea and Oross Dániel: A demokratikus részvétel tendenciái a magyar egyetemisták és főiskolások körében. In: Racionálisan lázadó hallgatók I : apátia – radikalizmus – posztmaterializmus a magyar egyetemisták és főiskolások körében, (1). pp. 65-109. (2012)

[thumbnail of racionaliasn_lazado_hallgatok_065-109.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
racionaliasn_lazado_hallgatok_065-109.pdf

Download (445kB) | Preview

Abstract

A rendszerváltozást követően a magyar fiatalokról készült ifjúsági vizsgálatok eredményei alapján a korosztály tagjait alacsony fokú politikai affi nitás, valamint mérsékelt politikai aktivitás jellemzi. A 2010-es választási részvételi adatok a 25 év alattiak körében az átlagnál magasabb részvételi szándékot mértek. Míg a tanulmánykötet egyes tanulmányai a pártokkal kapcsolatos motivációk, pártokhoz való kötődés szempontjából vizsgálják a kérdést, jelen tanulmány célja a választásokon való részvétel alakulását meghatározó szociodemográfi ai tényezők vizsgálata. A kérdés megközelítésekor a tanulmány a fi atalok részvételi hajlandóságának növekedését az internet kínálta új részvételi lehetőségek szempontjából vizsgálja. Az egyéni politikai részvétel kérdéséhez az ahhoz szükséges erőforrások felől közelítve az online politikai részvétel nem igényel sok pénzt, sem engedélyt, sem valamely szervezethez való formális tartozást, továbbá kedvelt helyen és tetsző időben folytatható. A politikai részvétel terén az interneten nyíló lehetőségek a politikai részvételről alkotott korábbi koncepciók újragondolását teszik szükségessé. E felismeréstől hajtva a tanulmány a korábbi tipológiáktól eltérően a politikai részvétel három csoportját különbözteti meg. A „hagyományos”, a „direkt” valamint az „új” részvétel megkülönböztetésével a kutatás hozzá kíván járulni azon kérdés jobb megértéséhez, hogy milyen változást hoz az online részvétel a hagyományos választási részvétel, valamint a tiltakozásokban való direkt részvétel terén.

Item Type: Book Section
Other title: Trends of political participation among hungarian university and college students
Journal or Publication Title: Racionálisan lázadó hallgatók I : apátia – radikalizmus – posztmaterializmus a magyar egyetemisták és főiskolások körében
Date: 2012
Volume: 1
ISBN: 978-963-9573-91-8
Page Range: pp. 65-109
Series Name: Racionálisan lázadó hallgatók
Language: Hungarian
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/65828/
Uncontrolled Keywords: Ifjúságpolitika, Ifjúságszociológia, Ifjúságkutatás
Additional Information: Bibliogr.: p. 106-109. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 05. Social sciences
05. Social sciences > 05.04. Sociology
Date Deposited: 2020. Feb. 27. 08:00
Last Modified: 2022. Jan. 13. 15:50
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/65677

Actions (login required)

View Item View Item