A demokratikus részvétel tendenciái a magyar egyetemisták és főiskolások körében

Szabó Andrea; Oross Dániel: A demokratikus részvétel tendenciái a magyar egyetemisták és főiskolások körében. In: Racionálisan lázadó hallgatók I : apátia – radikalizmus – posztmaterializmus a magyar egyetemisták és főiskolások körében, (1). pp. 65-109. (2012)

[thumbnail of racionaliasn_lazado_hallgatok_065-109.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
racionaliasn_lazado_hallgatok_065-109.pdf

Letöltés (445kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A rendszerváltozást követően a magyar fiatalokról készült ifjúsági vizsgálatok eredményei alapján a korosztály tagjait alacsony fokú politikai affi nitás, valamint mérsékelt politikai aktivitás jellemzi. A 2010-es választási részvételi adatok a 25 év alattiak körében az átlagnál magasabb részvételi szándékot mértek. Míg a tanulmánykötet egyes tanulmányai a pártokkal kapcsolatos motivációk, pártokhoz való kötődés szempontjából vizsgálják a kérdést, jelen tanulmány célja a választásokon való részvétel alakulását meghatározó szociodemográfi ai tényezők vizsgálata. A kérdés megközelítésekor a tanulmány a fi atalok részvételi hajlandóságának növekedését az internet kínálta új részvételi lehetőségek szempontjából vizsgálja. Az egyéni politikai részvétel kérdéséhez az ahhoz szükséges erőforrások felől közelítve az online politikai részvétel nem igényel sok pénzt, sem engedélyt, sem valamely szervezethez való formális tartozást, továbbá kedvelt helyen és tetsző időben folytatható. A politikai részvétel terén az interneten nyíló lehetőségek a politikai részvételről alkotott korábbi koncepciók újragondolását teszik szükségessé. E felismeréstől hajtva a tanulmány a korábbi tipológiáktól eltérően a politikai részvétel három csoportját különbözteti meg. A „hagyományos”, a „direkt” valamint az „új” részvétel megkülönböztetésével a kutatás hozzá kíván járulni azon kérdés jobb megértéséhez, hogy milyen változást hoz az online részvétel a hagyományos választási részvétel, valamint a tiltakozásokban való direkt részvétel terén.

Mű típusa: Könyv része
Egyéb cím: Trends of political participation among hungarian university and college students
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Racionálisan lázadó hallgatók I : apátia – radikalizmus – posztmaterializmus a magyar egyetemisták és főiskolások körében
Dátum: 2012
Kötet: 1
ISBN: 978-963-9573-91-8
Oldalak: pp. 65-109
Sorozat neve: Racionálisan lázadó hallgatók
Nyelv: magyar
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/65828/
Kulcsszavak: Ifjúságpolitika, Ifjúságszociológia, Ifjúságkutatás
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 106-109. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 05. Társadalomtudományok
05. Társadalomtudományok > 05.04. Szociológia
Feltöltés dátuma: 2020. feb. 27. 08:00
Utolsó módosítás: 2022. jan. 13. 15:50
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/65677
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet