Átalakult lázadás : magyar egyetemisták és főiskolások politikai szocializációjának változása

Csőzik Rita: Átalakult lázadás : magyar egyetemisták és főiskolások politikai szocializációjának változása. In: Racionálisan lázadó hallgatók I : apátia – radikalizmus – posztmaterializmus a magyar egyetemisták és főiskolások körében, (1). pp. 45-64. (2012)

[thumbnail of racionaliasn_lazado_hallgatok_045-064.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
racionaliasn_lazado_hallgatok_045-064.pdf

Download (251kB) | Preview

Abstract

Magyarországon a rendszerváltás után a társadalom olyan társadalmilélektani válságba került, ami a politikai intézményrendszert is áthatotta. Ebben az új folyamatban egyéni szinten tovább élnek a korábbi társadalmi és politikai tapasztalatok, viszont időről-időre érzékelhetővé válnak a generációk közötti különbségek. Az egyetemisták és főiskolások nemzedékével kapcsolatban azonban nem beszélhetünk hagyományos értelemben vett generációról. A mai fi atalok lázadása racionális lázadásnak tekinthető, amely nélkülöz bármiféle kollektív, egységes megmozdulást, így az individualista érdekek és életstratégiák előtérbe kerülésével, a társadalom adta lehetőségek teljes kihasználásával egy új nemzedék áll előttünk. A fi atalok viszonya a mai politikai élethez rendkívül ambivalens, és nem annyira kiábrándultságról, mint inkább érdektelenségről beszélhetünk, amely együtt járhat az ismeretek hiányával is. Lázadásuk nem konfrontatív, nem áll szemben a hatalommal, hanem egyfajta kivonulás. A kutatás eredményei hozzájárulhatnak ahhoz, hogy feltérképezhetővé váljon a XXI. századi magyar egyetemi ifjúság politikához fűződő viszonyrendszere, illetve az ezzel kapcsolatos reprezentációi.

Item Type: Book Section
Other title: Transformed rebellion : the Hungarian college student’s political socialization change
Journal or Publication Title: Racionálisan lázadó hallgatók I : apátia – radikalizmus – posztmaterializmus a magyar egyetemisták és főiskolások körében
Date: 2012
Volume: 1
ISBN: 978-963-9573-91-8
Page Range: pp. 45-64
Series Name: Racionálisan lázadó hallgatók
Language: Hungarian
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/65828/
Uncontrolled Keywords: Ifjúságpolitika, Ifjúságszociológia, Ifjúságkutatás
Additional Information: Bibliogr.: p. 62-64. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 05. Social sciences
05. Social sciences > 05.04. Sociology
Date Deposited: 2020. Feb. 27. 07:58
Last Modified: 2022. Jan. 13. 15:50
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/65678

Actions (login required)

View Item View Item