Az ipar 4.0 hatása az élelmiszergazdaságra

Egri Imre: Az ipar 4.0 hatása az élelmiszergazdaságra. In: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, (14) 3. pp. 91-101. (2019)

[thumbnail of jelenkori_014_003_091-101.pdf] Cikk, tanulmány, mű
jelenkori_014_003_091-101.pdf

Letöltés (557kB)

Absztrakt (kivonat)

Az informatika fejlődésével napjainkban új ipari forradalom, illetve új gazdasági ciklus korát éljük. Ez érinti a gazdaság és a társadalom minden területét, így az ipart, az élelmiszergazdaságot, a szolgáltatásokat, az oktatást, az egészségügyet stb. A fejlődés új termékeket (okos), új technológiákat (okos) és új szervezeteket (okos) hoz. E területek egymással kompatibilisek kell, hogy legyenek. A dolgozat a fenti folyamattal foglalkozik, kiemelve az élelmiszergazdaságot. Megállapítja, hogy az új termékek új technológiákat indukálnak, sőt új szervezeti formákat, melyek közül kiemelkedik a globális hálózatok kialakulása. Az igazi globalizációt a termelés, a piac, a tudomány összeolvadását a gazdasággal az informatika fejlődése tette és teszi lehetővé. Az élelmiszergazdaság a természettel való kapcsolódása és a piaccal való sajátos kapcsolata révén a digitalizáció segítségével új lehetőségeket kap. Ennek segítségével válik perspektivikussá az emberiség növekvő létszáma miatti élelmiszergondok megoldása is. Abstract: Nowadays, with the advancement of information technology, we are entering a new industrial revolution and a new economic cycle. This affects all areas of the economy and society, including industry, the food industry, services, education, health, etc. Development brings new products (smart), new technologies (smart) and new organizations (smart). These areas must be compatible with each other. The dissertation deals with the above process, highlighting the food economy. It states that new products induce new technologies and even new forms of organization, one of which is the emergence of global networks. The real globalization has been and is enabled by the advancement of information technology in the production, market, science and economy. By linking nature to the nature and its specific relationship with the market, the food economy is gaining new opportunities through digitization. This will also help to address the food problems caused by the growing number of mankind.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Agrár-, erdő- és élelmiszergazdaság
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
Dátum: 2019
Kötet: 14
Szám: 3
ISSN: 1788-7593
Oldalak: pp. 91-101
Kiadó: Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
Kiadás helye: Szeged
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/66313/
Kulcsszavak: Élelmiszergazdaság
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 100-101. ; ill. ; összefoglalás angol és magyar nyelven
Szakterület: 05. Társadalomtudományok
05. Társadalomtudományok > 05.02. Közgazdasági és gazdálkodástudományok
Feltöltés dátuma: 2020. nov. 30. 12:15
Utolsó módosítás: 2020. nov. 30. 12:15
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/67546
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet