Az ipar 4.0 hatása az élelmiszergazdaságra

Egri Imre: Az ipar 4.0 hatása az élelmiszergazdaságra. In: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, (14) 3. pp. 91-101. (2019)

[thumbnail of jelenkori_014_003_091-101.pdf] Cikk, tanulmány, mű
jelenkori_014_003_091-101.pdf

Download (557kB)

Abstract

Az informatika fejlődésével napjainkban új ipari forradalom, illetve új gazdasági ciklus korát éljük. Ez érinti a gazdaság és a társadalom minden területét, így az ipart, az élelmiszergazdaságot, a szolgáltatásokat, az oktatást, az egészségügyet stb. A fejlődés új termékeket (okos), új technológiákat (okos) és új szervezeteket (okos) hoz. E területek egymással kompatibilisek kell, hogy legyenek. A dolgozat a fenti folyamattal foglalkozik, kiemelve az élelmiszergazdaságot. Megállapítja, hogy az új termékek új technológiákat indukálnak, sőt új szervezeti formákat, melyek közül kiemelkedik a globális hálózatok kialakulása. Az igazi globalizációt a termelés, a piac, a tudomány összeolvadását a gazdasággal az informatika fejlődése tette és teszi lehetővé. Az élelmiszergazdaság a természettel való kapcsolódása és a piaccal való sajátos kapcsolata révén a digitalizáció segítségével új lehetőségeket kap. Ennek segítségével válik perspektivikussá az emberiség növekvő létszáma miatti élelmiszergondok megoldása is. Abstract: Nowadays, with the advancement of information technology, we are entering a new industrial revolution and a new economic cycle. This affects all areas of the economy and society, including industry, the food industry, services, education, health, etc. Development brings new products (smart), new technologies (smart) and new organizations (smart). These areas must be compatible with each other. The dissertation deals with the above process, highlighting the food economy. It states that new products induce new technologies and even new forms of organization, one of which is the emergence of global networks. The real globalization has been and is enabled by the advancement of information technology in the production, market, science and economy. By linking nature to the nature and its specific relationship with the market, the food economy is gaining new opportunities through digitization. This will also help to address the food problems caused by the growing number of mankind.

Item Type: Article
Heading title: Agrár-, erdő- és élelmiszergazdaság
Journal or Publication Title: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
Date: 2019
Volume: 14
Number: 3
ISSN: 1788-7593
Page Range: pp. 91-101
Publisher: Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
Place of Publication: Szeged
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/66313/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszergazdaság
Additional Information: Bibliogr.: p. 100-101. ; ill. ; összefoglalás angol és magyar nyelven
Subjects: 05. Social sciences
05. Social sciences > 05.02. Economics and business
Date Deposited: 2020. Nov. 30. 12:15
Last Modified: 2020. Nov. 30. 12:15
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/67546

Actions (login required)

View Item View Item