Tölgytermés előkezelések hatásának vizsgálata a makkliszt szenzoros értékelésével

Migaskó Helga Szilvia and Ecseri Károly: Tölgytermés előkezelések hatásának vizsgálata a makkliszt szenzoros értékelésével. In: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, (14) 2. pp. 91-97. (2019)

[thumbnail of jelenkori_014_002_091-097.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
jelenkori_014_002_091-097.pdf

Download (203kB) | Preview

Abstract

Vizsgálatunkban az egykoron ínségételként is használt kocsányos tölgy (Quercus robur) makkjának előkezelését végeztük el különböző eljárásokat alkalmazva (hamuban pirítás, fagyasztás, elősütés, forrázás), a magban található tannintartalom csökkentése céljából. A megőrölt magtételekből sütött lepényeket ezt követően organoleptikus bírálatban értékeltük 32 bíráló segítségével. Az alkalmazott kezelések közül a legrosszabb értékeket a hamuban kezelt termések mutatták. Ezt az eredményt a vizsgált öt paraméter közül háromban (szín, keménység, nedvesség) a statisztikai adatok is alátámasztották. A másik két szempont esetében (illat, utóíz) szignifikáns differenciát nem tapasztalunk. Ebben a kísérletben nem volt különbség a bírálók nemére, életkorára és iskolai végzettségére vonatkozóan sem az egyes kezelések között. Abstract: Seeds of oak used as a famine food formerly. Pre-treatment of the oak acorn (Quercus robur) was performed using different methods (roasting in ash, freezing, baking, boiling) to reduce the tannin content in the seed. After baking ground acorns were evaluated by sensory testing with 32 testers. The worst values were in case of ash-treated seeds. This result was also supported by statistical data in case of three parameters (colour, hardness, moisture). There is no significant difference in the other two parameters (fragrance, aftertaste). There was no difference among the treatments between the sexes, age and educational qualification of the judges.

Item Type: Article
Other title: Effect of oak seed pretreatment with sensory evaluation of acorn flour
Heading title: Agrártudomány, élelmiszertudomány
Journal or Publication Title: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
Date: 2019
Volume: 14
Number: 2
ISSN: 1788-7593
Page Range: pp. 91-97
Publisher: Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
Place of Publication: Szeged
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/66312/
Additional Information: Bibliogr.: p. 96-97. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages > 02.10.02.01. Food sciences
Date Deposited: 2020. May. 07. 14:09
Last Modified: 2021. Jan. 26. 12:10
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/67567

Actions (login required)

View Item View Item