Az eltérő agrotechnikai faktorok hatása a búzaliszt próbacipós és egyéb minőségi paramétereire

Magyar Zoltán and Pepó Péter and Bakos Tiborné and Gyimes Ernő: Az eltérő agrotechnikai faktorok hatása a búzaliszt próbacipós és egyéb minőségi paramétereire. In: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, (14) 2. pp. 73-78. (2019)

[thumbnail of jelenkori_014_002_073-078.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
jelenkori_014_002_073-078.pdf

Download (199kB) | Preview

Abstract

Kísérleteink során az eltérő elővetemények (csemegekukorica, napraforgó) és a különböző műtrágya szintek (kontroll, N90PK, N150PK) hatását vizsgáltuk három magyar őszi búza genotípusnál. A próbacipós térfogat 705-940 cm3 értékek között változtak. A műtrágyázás szignifikánsan növelte a cipó térfogatot a kontroll mintákhoz képest. Az alaki hányados, VÉ, fehérjetartalom és nedves sikér % mindkét műtrágya dózis esetén szignifikánsan növekedett. A csemegekukorica előveteményes minták valorigráfos értékszáma, nedves sikérje, fehérjetartalma és cipó alaki hányadosa szignifikánsan magasabb volt a napraforgó utániakhoz képest. A fajtahatás x műtrágyázás interakciója statisztikailag bizonyítható mértékben befolyásolta az alaki hányadost és a VÉ-t. A Pearson-féle korrelációs analízis során a műtrágya adag szoros összefüggésben volt a fehérjetartalommal, nedves sikér %-kal, VÉ-vel és közepes korrelációban a cipó alaki hányadossal (0,581**). A cipó térfogat és az alaki hányados közepes összefüggésben volt a VÉ-vel (0,547**), nedves sikér %-kal (0,609**) és fehérjetartalommal (0,663**). Összegezve eredményeinket, a búza próbacipós paramétereit jelentősen befolyásolják a termesztett búzafajták genetikai tulajdonságai, az elővetemény és a műtrágyázási gyakorlat. Abstract: During the experiments, we studied the effect of different forecrops (sweet corn, sunflower) and artificial fertilizers (control, N90PK, N150PK) on three Hungarian winter wheat genotypes. The values of baking-tests varied between 705-940 cm3. Fertilizing significantly increased the loaf volume compared to control samples. Loaf’s form ratio (LFR), valorigraphic quality number (VQN), crude protein (CP) and wet gluten content (WG) were significantly increased by both fertilizer dosages. Sweet corn as a forecrop significantly increased the LFR, VQN, CP and WG values compared to sunflower. Cultivar x fertilizing interaction had a significant effect on VQN and LFR. Studying the results of Pearson’s correlation analysis that can be stated, fertilizing was in strong positive correlation with CP, WG, VQN and medium positive with LFR (0,581**). Loaf volume and loaf’s form ratio were in medium positive correlation with VQN (0,547**), WG (0,609**) and CP (0,663**). Our results proved that, the parameters of baking-tests are significantly affected by cultivars, forecrops and fertilizing.!

Item Type: Article
Other title: The effect of different agrotechnical factors on wheat flour's breadmaking quality
Heading title: Agrártudomány, élelmiszertudomány
Journal or Publication Title: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
Date: 2019
Volume: 14
Number: 2
ISSN: 1788-7593
Page Range: pp. 73-78
Publisher: Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
Place of Publication: Szeged
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/66312/
Uncontrolled Keywords: Búzatermesztés, Műtrágya
Additional Information: Bibliogr.: p. 77-78. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 04. Agricultural sciences
04. Agricultural sciences > 04.01. Agriculture, forestry and fisheries
04. Agricultural sciences > 04.01. Agriculture, forestry and fisheries > 04.01.03. Agriculture
04. Agricultural sciences > 04.01. Agriculture, forestry and fisheries > 04.01.07. Plant breeding and plant protection
Date Deposited: 2020. May. 08. 08:26
Last Modified: 2021. Jan. 26. 12:10
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/67569

Actions (login required)

View Item View Item