A búza don-toxin változása a malomipari tisztítási folyamatban

Kecskésné Nagy Eleonóra and Nagy József and Osztényiné Krauczi Éva and Sembery Péter: A búza don-toxin változása a malomipari tisztítási folyamatban. In: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, (14) 2. pp. 35-46. (2019)

[thumbnail of jelenkori_014_002_035-046.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
jelenkori_014_002_035-046.pdf

Download (750kB) | Preview

Abstract

A kutatás során azt vizsgáltuk technológiai környezetben, hogy ha optikai válogatást és korszerű felülettisztítást együttesen alkalmazunk a malomipari tisztítási folyamatban, akkor hogyan változik a búzaminták toxinszennyezettsége. Három évjáratban betakarított búzatételek esetén gyűjtöttünk adatokat arra vonatkozóan, hogy a Sortex Z+ optikai válogató és a Schule Verticone VPC 480 felülettisztító gépek együttes alkalmazásával csökkenthető-e a búzatételek vizsgálati mintáinak a toxintartalma. A leíró statisztika egyértelműen azt mutatta, hogy a tisztítási folyamat végére minden évjáratban a vizsgált búzaminták átlagos toxinszintje csökkent. Az induktív statisztikával pedig azt állapítottuk meg, hogy 95%-os valószínűségi szinten a búzatételek esetén igaz is az előző megállapítás. Vagyis a vizsgált évjáratokban, ha a tisztítási folyamatban az említett korszerű berendezéseket alkalmazzák malomipari őrlés előtt, csökkenthető a búzatételek DON-toxin szennyezettsége. Abstract: In the course of the research we examined in a technological environment that if we use optical sorting and modern surface cleaning in the mill cleaning process, how does the toxin contamination of wheat samples change. We collected data on harvested wheat grains in three years to determine if the toxin content of corn samples can be reduced by the combined use of Sortex Z optical sorting and Schule Verticone VPC 480 surface cleaning machines. Descriptive statistics clearly showed that at the end of the purification process the average toxin level of the tested wheat samples decreased in every year. And with inductive statistics at 95% probability level, we found that the previous statement is true for wheat lots also. That is, in the case of the examined years in the purification process in which mentioned modern equipments are used, the contamination of the DON toxin of wheat lots can be reduced before milling.

Item Type: Article
Other title: Change in the DON-toxin of wheat in the mill industry cleaning process
Heading title: Agrártudomány, élelmiszertudomány
Journal or Publication Title: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
Date: 2019
Volume: 14
Number: 2
ISSN: 1788-7593
Page Range: pp. 35-46
Publisher: Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
Place of Publication: Szeged
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/66312/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszeripari technológia, Búza
Additional Information: Bibliogr.: p. 45-46. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages > 02.10.02.01. Food sciences
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages > 02.10.02.02. Food and drink processing
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages > 02.10.02.02. Food and drink processing > 02.10.02.02.12. Food technology
Date Deposited: 2020. May. 07. 14:14
Last Modified: 2021. Jan. 26. 12:10
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/67573

Actions (login required)

View Item View Item