Különböző saccharomyces cerevisiae oldatok hatása rukkola vegetatív növekedésére

Csambalik László; Tóbiás Andrea: Különböző saccharomyces cerevisiae oldatok hatása rukkola vegetatív növekedésére. In: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, (14) 2. pp. 13-17. (2019)

[thumbnail of jelenkori_014_002_013-017.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
jelenkori_014_002_013-017.pdf

Letöltés (190kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Számos kísérlet vizsgálja a levélfelületre kijuttatott élesztő oldatok növények vegetatív fejlődését elősegítő hatását, jellemzően pozitív hatást megállapítva. Kísérletünkben olyan, az ökológiai gazdálkodás gyakorlatába is könnyen beilleszthető, S. cerevisiae szuszpenziók felhasználásán alapuló módszer kidolgozására törekedtünk, amely könnyen beilleszthető a kis- és közepes gazdaságok gyakorlatába, és amely mérhető termésnövekedéssel jár. Egy nagyobb kutatás részeként, kereskedelmi forgalomban beszerezhető instant élesztő, illetve S. cerevisiae NCAIM Y.00801 törzsgyűjteményi típustörzs felhasználásával, két gyakorisággal és koncentrációban (0,1 és 1% v/v) elicitor oldatot juttattunk szabadföldön termesztett rukkola lombozatára. Kezelésenként és ismétlésenként 10-10 növényt gyűjtöttünk be a vetést követő hatodik héten. A betakarítás után lemért vegetatív paraméterek: növény friss tömeg, levéltömeg, levélszám, levélarány, maximum levélhossz, gyökértömeg, növény magasság, gyökérhossz, gyökérnyak átmérő. Eredményeink azt mutatták, hogy az alacsonyabb koncentráció kedvezőbb hatást gyakorolt elsősorban a nedves tömeg, levéltömeg, gyökérnyak átmérő és gyökértömeg esetében. A törzsgyűjteményi és instant élesztő között egyértelmű különbséget nem találtunk. Abstract: Several studies investigate the effect of the foliar application of yeast suspensions on vegetative development; the results generally show a positive impact. This study aims to develop a technology, which fits into the practice of organic farming, and which is based on the use of S. cerevisiae suspensions; it aims to be applicable in small- and middle scale farming, and provides measurable yield increase. As a part of a broader study, elicitor suspensions were prepared with the use of commercially available instant yield and S. cerevisiae NCAIM Y.00801 strain in two concentrations (0.1 and 1% v/v) and two frequencies (once, three times). Ten plants were collected on the seventh week after sowing. The measured vegetative parameters were: fresh weight, leaf weight, leaf number, leaf ratio, maximum leaf length, root weight, plant height, root length, root diameter. Results showed that lower concentrations had favorable impact mainly on fresh weight, plant weight, root diameter, and root weight. No clear difference were found between the effect of instant yeast and the applied strain.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: The effect of different saccharomyces cerevisiae suspensions on the vegetative development of ruccola
Rovatcím: Agrártudomány, élelmiszertudomány
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
Dátum: 2019
Kötet: 14
Szám: 2
ISSN: 1788-7593
Oldalak: pp. 13-17
Kiadó: Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
Kiadás helye: Szeged
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/66312/
Kulcsszavak: Biogazdálkodás
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 16-17. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 04. Mezőgazdaság-tudományok
04. Mezőgazdaság-tudományok > 04.01. Mezőgazdaság, erdészet, halászat
Feltöltés dátuma: 2020. máj. 07. 13:41
Utolsó módosítás: 2021. jan. 26. 12:10
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/67576
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet