Törésteszt : valóban meghaladja a törésvonalakat a Momentum? a Momentum fiatalok közötti támogatottságának okai

Galgóczi Eszter: Törésteszt : valóban meghaladja a törésvonalakat a Momentum? a Momentum fiatalok közötti támogatottságának okai. In: Mások vagy ugyanolyanok? A hallgatók politikai aktivitása, politikai orientációja Magyarországon. pp. 127-144. (2019)

[thumbnail of 2019_belvedere_masok_vagy_ugyanolyanok_127-144.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
2019_belvedere_masok_vagy_ugyanolyanok_127-144.pdf

Download (280kB) | Preview

Abstract

Jött, látott, győzött. Bár egyesületként már előtte is működött, a Momentum Mozgalom (MoMo) 2017 januárjában lépett a nagy nyilvánosság elé, a NOlimpia kampánnyal, ekkor ráadásul még nem is pártként. A folyamatok ezek után azonban felgyorsultak, ugyanebben az évben márciusban a mozgalomból bejegyzett párt lett, a 2018-as országgyűlési választáson pedig meg is mérették önmagukat. Bár a népszavazási kezdeményezés és az aláírásgyűjtés hirtelen népszerűvé tette a mozgalmat, az 5% küszöböt már nem tudták megugrani, 2019-ben azonban az Európai Parlamenti választáson a második legsikeresebb pártként szerepetek (9,92%) az ellenzéki oldalon. A Momentum Mozgalom szavazóiról ezidáig keveset tudunk. Feltételezzük, hogy Budapestiek, hogy az átlagéletkoruk alacsony, és azt, hogy az értelmiségi rétegből kerülnek ki. A tanulmány a meglévő adatbázisok által nyújtott lehetőségeihez mérten bemutatja a Momentum szavazóinak demográfi ai összetételét, valamint azt, hogy mi jár a fejükben? Milyen politikai ideológia vezérli őket, milyen a világnézetük, milyen a politikai szocializációjuk, mennyire aktívak, ha politikai cselekvésről van szó. Mind ezentúl az elemzés egy nagyobb feladatra is vállalkozott. Amennyiben a párt önmeghatározását szeretnénk megismerni, legtöbbször abba a kijelentésbe ütközünk, hogy a Momentum az ideológiai törésvonalak, a bal-jobb skálán való elhelyezkedését tűzte ki célul, célja, hogy minél szélesebb társadalmi réteget tudjon képviselni. A tanulmány így arra kérdésre is keresi a választ, hogy valóban meg tudja-e haladni (választói szintéren) a Momentum a hagyományos ideológiai, illetve társadalmi törésvonalakat. A tanulmány tehát két nagyobb célt tűzött ki maga elé. Elsősorban be kívánja mutatni, hogy milyenek is a Momentum szavazói, s ehhez leíró statisztikát alkalmaz. Másodsorban pedig arra a kérdésre keresi a választ, hogy meg tudja-e haladni a MoMo a társadalmi, illetve ideológiai törésvonalakat. Mindehhez pedig elengedhetetlen, hogy először a párt rövid történetével, illetve önmeghatározásával, valamint a törésvonalak szakirodalmával röviden foglalkozzon.

Item Type: Article
Heading title: Pártok és szavazóik : a hallgatók politikai orientációi
Journal or Publication Title: Mások vagy ugyanolyanok? A hallgatók politikai aktivitása, politikai orientációja Magyarországon
Date: 2019
ISBN: 978-615-6060-10-5
Page Range: pp. 127-144
Language: Hungarian
Uncontrolled Keywords: Felsőoktatás - Magyarország - 21. sz., Politikai szociológia - magatartáskutatás, Ifjúságpolitika, Egyetemi hallgatók - magyar - mentalitás, Politikai párt - Magyarország - 21. sz.
Additional Information: Bibliogr.: p. 143-144. és a lábjegyzetekben ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 05. Social sciences
05. Social sciences > 05.06. Political science
Date Deposited: 2020. Jun. 08. 09:40
Last Modified: 2023. Mar. 20. 14:46
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/68885

Actions (login required)

View Item View Item