Az ökoturizmus fejlődési esélyei a Kárpát-medencében

Raffay Zoltán: Az ökoturizmus fejlődési esélyei a Kárpát-medencében. In: Magyarok a Kárpát-medencében 2., (16). pp. 233-247. (2017)

[thumbnail of kek_mono_016_233-247.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
kek_mono_016_233-247.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Tourism is a dynamically growing sector of the world economy, and within that ecotourism is one of the branches showing the most striking growth. The demand of ecotourism is usually for getting to know the natural and cultural heritage of unspoilt areas. In the Carpathian Basin the share of areas preserved in relatively untouched condition is much higher than in most other countries of Europe, especially the countries sending the largest numbers of tourists to the world. These unspoilt areas can be found both as internal peripheries in the respective countries and more typically in border regions that were often closed areas consciously omitted, for political reasons, from economic and infrastructure developments. The countries of the Basin abound in values on which ecotourism in much larger volume than presently could be built. The paper looks at the potential of ecotourism in the Carpathian Basin, mentions some results achieved so far and outlines some potential future development directions. A világgazdaság egyik dinamikusan bővülő ágazatán, a turizmuson belül az ökoturizmus az egyik leglátványosabb fejlődést felmutató terület. A turizmus ezen válfajának kereslete elsősorban az érintetlen területek természeti és kulturális örökségének megismerésére irányul. A Kárpát-medencében a turizmus fő európai küldő területeinek számító országokhoz képest lényegesen magasabb arányban találhatóak viszonylag érintetlenül megőrződött területek, az országok belső területein is, de még inkább a politikai okokból gyakran elzárt és a gazdaság- és infrastruktúra-fejlesztéseknél tudatosan mellőzött határmenti térségekben. Az egyes országok számos olyan értékkel rendelkeznek, amelyekre a mainál nagyobb volumenű ökoturizmus épülhetne. Az ökoturizmus tehát komoly fejlesztési erőforrás a Kárpát-medence térségében, azonban még messze nem hasznosul olyan mértékben, amely még nem veszélyeztetné az értékek fennmaradását, de érzékelhető gazdasági és társadalmi haszonnal járna az érintett térségek számára. Ha nagyon röviden szeretnénk összefoglalni az ökoturizmus fejlődési esélyeit a Kárpát-medencében, azt mondhatnánk, hogy ökológiai téren kiválóak az adottságok, ökonómiai téren már kevésbé rózsás a helyzet, társadalmi-politikai téren pedig még igen sok kihívást kell leküzdeni és sok a tennivaló annak érdekében, hogy a Kárpát-medence elfoglalja az őt megillető helyét Európa, illetve a világ ökoturisztikai desztinációi között.

Item Type: Book Section
Journal or Publication Title: Magyarok a Kárpát-medencében 2.
Date: 2017
Volume: 16
ISSN: 2062-3712
ISBN: 978-615-80462-2-0
Page Range: pp. 233-247
Series Name: Közép-európai Monográfiák
Language: Hungarian, English
Event Title: Magyarok a Kárpát-medencében : tudományos nemzetközi konferencia (2.) (2017) (Szeged)
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/50378/
Uncontrolled Keywords: Turizmus - Kárpát-medence, Idegenforgalom - Kárpát-medence, Területfejlesztés, Együttműködés - határmenti
Additional Information: Bibliogr.: p. 246-247. ; ill. ; összefoglalás angol és magyar nyelven
Subjects: 05. Social sciences
05. Social sciences > 05.07. Social and economic geography
Date Deposited: 2020. Aug. 03. 13:16
Last Modified: 2022. Jan. 06. 13:22
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/69746

Actions (login required)

View Item View Item