The optimization of technological factors during production of hummus spread

Nikolić Ivana; Dokić Ljubica; Takači Aleksandar; Šereš Zita; Šoronja-Simović Dragana; Maravić Nikola: The optimization of technological factors during production of hummus spread. In: Analecta technica Szegedinensia, (14) 1. pp. 34-42. (2020)

[thumbnail of engineering_2020_001_034-042.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
engineering_2020_001_034-042.pdf

Letöltés (759kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

The traditional hummus spread is obtained of cooked and grinded chickpeas, blended with susame paste (tahini), olive oil, lemon juice and spices. Hummus spread is a rich source of dietary fibers, polyunsaturated fatty acids, vitamins A, E and C, folate, minerals Mg, K and Fe. During production of such kind of spreadable food product, many factors can have influence on product behavior trough the all phases of production and to the final product quality. In this work, the influence of different technological factors on rheological, textural and sensory properties of hummus spreads made by certain recipes were examined, in the aim to achieve the maximum quality of final product. The way of preparation of raw materials, the composition of the spreads and the amount of water phase have been varied in the aim to define optimal rheological and textural parameters, to increase the production efficiency and in order to obtain desired sensory properties of final spread product.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Analecta technica Szegedinensia
Dátum: 2020
Kötet: 14
Szám: 1
ISSN: 2064-7964
Oldalak: pp. 34-42
Nyelv: angol
Kiadó: University of Szeged, Faculty of Engineering
Kiadás helye: Szeged
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/69720/
DOI: 10.14232/analecta.2020.1.34-42
Kulcsszavak: Humusz, Talajbiokémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 42. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
Feltöltés dátuma: 2020. szep. 15. 08:47
Utolsó módosítás: 2023. júl. 13. 10:40
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/70170
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet