The effect of substrates on different characteristics of Philodendron erubescens cuttings

Ördögh Máté: The effect of substrates on different characteristics of Philodendron erubescens cuttings. In: Review on agriculture and rural development, (8) 1-2. pp. 53-59. (2019)

[thumbnail of agricul_review_2019_001_002_053-059.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
agricul_review_2019_001_002_053-059.pdf

Letöltés (473kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Different substrates (BRT GreenMoss, perlite, white peat, coco coir, ASB Greenworld plant soil) were used during three cutting propagation trials of Philodendron erubescens, an ornamental climbing plant with attractive, large leaves. After examining morphological and physiological characteristics, I want to find the best substrates for the plants and ascertain the effects of substrates on the success of cutting propagation. As the results show, substrates, time of propagation and greenhouse temperatures also influenced certain parameters, especially shoot number. Warmer conditions (optimally 20-22 °C), optimal timing (cutting propagation: May, June, growing: summer) and effective substrates (BRT GreenMoss, ASB Greenworld plant soil or its combinations) resulted in the highest, largest values, mainly in the case of leaf length and width, shoot length, fresh green parts (leaves, shoots), total chlorophyll and carotenoid contents of leaves. Coco coir (and its mixture with BRT GreenMoss) also has positive effect on root and shoot development.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Review on agriculture and rural development
Dátum: 2019
Kötet: 8
Szám: 1-2
ISSN: 2063-4803
Oldalak: pp. 53-59
Nyelv: angol
Kiadó: University of Szeged, Faculty of Agriculture
Kiadás helye: Szeged
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/71098/
DOI: 10.14232/rard.2019.1-2.53-59
Kulcsszavak: Növénytan, Növénybiológia
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 58-59. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 01. Természettudományok
01. Természettudományok > 01.06. Biológiai tudományok
Feltöltés dátuma: 2021. jan. 13. 11:29
Utolsó módosítás: 2024. ápr. 08. 13:26
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/71085
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet