The nationality of the investor in international investment arbitration and the dual nationality problem

Koluman Emre: The nationality of the investor in international investment arbitration and the dual nationality problem. In: Acta Universitatis Szegediensis : forum : publicationes doctorandorum juridicorum, (10). pp. 39-62. (2020)

[thumbnail of forum_doctorandorum_2020_039-062.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
forum_doctorandorum_2020_039-062.pdf

Download (311kB) | Preview

Abstract

A nemzetközi beruházásvédelmi szerződések biztosítják a külföldi befektetők számára nemzetközi választottbírósági eljárás igénybevételét. A befektető állampolgársága joghatósági szempontból meghatározó tényező annak eldöntésénél, hogy választottbírósági útra lehet-e terelni egy jogvitát. A fogadó állam állampolgárságának megléte a beruházó esetében pedig akadálya lehet a fogadó állam ellen indított választottbírósági eljárásnak. Tehát, az állampolgárság döntő jelentőséggel bír annak eldöntésében, hogy egyéneknek vagy jogi személyeknek joguk van-e választottbírósági eljárást kezdeményezni egy állam ellen egy adott nemzetközi szerződés alapján. A nemzetközi jogban a befektetési szerződések megkövetelik, hogy a befektetők, akik számára ezen egyezmények biztosítják, hogy jogvita esetén nemzetközi választottbírósághoz forduljanak, hogy egy másik szerződő állam állampolgárai legyenek. Másrészről, egy erősen globalizált világban lehetséges, hogy a befektetőknek egynél több állampolgárságuk van, beleértve a székhely és a fogadó állam állampolgárságát is; ez a helyzet bonyolíthatja a befektetés védelmét és a választottbírósági joghatóságot. Jelen tanulmány az állampolgárság követelményét vizsgálja a nemzetközi befektetési választottbíráskodásban, valaminta kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdéseket is konkrét jogeseteken keresztül.

Item Type: Article
Other title: A beruházó állampolgársága a nemzetközi beruházási választottbírósági eljárásokban és a kettős állampolgárság problémája
Journal or Publication Title: Acta Universitatis Szegediensis : forum : publicationes doctorandorum juridicorum
Date: 2020
Volume: 10
ISSN: 2063-5540
Page Range: pp. 39-62
Language: English
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/72686/
Uncontrolled Keywords: Jogtudomány
Additional Information: Bibliogr. a lábjegyzetekben ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 05. Social sciences
05. Social sciences > 05.05. Law
Date Deposited: 2021. May. 04. 11:33
Last Modified: 2023. Mar. 10. 14:04
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/72785

Actions (login required)

View Item View Item