The nationality of the investor in international investment arbitration and the dual nationality problem

Koluman Emre: The nationality of the investor in international investment arbitration and the dual nationality problem. In: Acta Universitatis Szegediensis : forum : publicationes doctorandorum juridicorum, (10). pp. 39-62. (2020)

[thumbnail of forum_doctorandorum_2020_039-062.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
forum_doctorandorum_2020_039-062.pdf

Letöltés (311kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A nemzetközi beruházásvédelmi szerződések biztosítják a külföldi befektetők számára nemzetközi választottbírósági eljárás igénybevételét. A befektető állampolgársága joghatósági szempontból meghatározó tényező annak eldöntésénél, hogy választottbírósági útra lehet-e terelni egy jogvitát. A fogadó állam állampolgárságának megléte a beruházó esetében pedig akadálya lehet a fogadó állam ellen indított választottbírósági eljárásnak. Tehát, az állampolgárság döntő jelentőséggel bír annak eldöntésében, hogy egyéneknek vagy jogi személyeknek joguk van-e választottbírósági eljárást kezdeményezni egy állam ellen egy adott nemzetközi szerződés alapján. A nemzetközi jogban a befektetési szerződések megkövetelik, hogy a befektetők, akik számára ezen egyezmények biztosítják, hogy jogvita esetén nemzetközi választottbírósághoz forduljanak, hogy egy másik szerződő állam állampolgárai legyenek. Másrészről, egy erősen globalizált világban lehetséges, hogy a befektetőknek egynél több állampolgárságuk van, beleértve a székhely és a fogadó állam állampolgárságát is; ez a helyzet bonyolíthatja a befektetés védelmét és a választottbírósági joghatóságot. Jelen tanulmány az állampolgárság követelményét vizsgálja a nemzetközi befektetési választottbíráskodásban, valaminta kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdéseket is konkrét jogeseteken keresztül.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: A beruházó állampolgársága a nemzetközi beruházási választottbírósági eljárásokban és a kettős állampolgárság problémája
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Acta Universitatis Szegediensis : forum : publicationes doctorandorum juridicorum
Dátum: 2020
Kötet: 10
ISSN: 2063-5540
Oldalak: pp. 39-62
Nyelv: angol
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/72686/
Kulcsszavak: Jogtudomány
Megjegyzések: Bibliogr. a lábjegyzetekben ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 05. Társadalomtudományok
05. Társadalomtudományok > 05.05. Jogtudomány
Feltöltés dátuma: 2021. máj. 04. 11:33
Utolsó módosítás: 2023. már. 10. 14:04
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/72785
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet