Óvodáskorú gyermekek viselkedésének vizsgálata digitális otthoni környezetben : egy szülői megfigyelés eredményei

Nagy György Adrienn: Óvodáskorú gyermekek viselkedésének vizsgálata digitális otthoni környezetben : egy szülői megfigyelés eredményei. In: Módszertani közlemények, (61) 2. pp. 140-152. (2021)

[thumbnail of modszertani_061_002_140-152.pdf] Cikk, tanulmány, mű
modszertani_061_002_140-152.pdf

Download (828kB)

Abstract

Napjainkban az óvodáskorú gyermekek körében gyakran használtak és igen kedveltek az IKT-eszközök. Ha körülnézünk a környezetünkben, azt látjuk, hogy a legkisebbek is nagyon ügyesen használják már a táblagépet, okostelefont. Éppen ezért az IKT használata és annak hatásai időszerű és releváns kutatási témának számít napjainkban, sok vizsgálat és eredmény születik a különböző életkorú populációk, különböző környezetben, különböző célokkal történő IKT-használatával kapcsolatos kérdések megválaszolása céljából. Az óvodáskorúak körében arról már végeztek kutatásokat, milyen eszközt, mikor és milyen rendszereséggel használnak a gyermekek, azonban arra vonatkozóan, hogy milyen hatást gyakorol maga az IKT-eszköz, illetve az azon végzett tevékenység a gyermek viselkedésére, hangulatára, tudomásunk szerint nem folytak nagyobb volumenű vizsgálatok hazánkban. Ez motivált arra, hogy strukturált megfigyeléssel adatokat gyűjtsek arról, miként befolyásolja a gyermekek hangulatát, viselkedését az IKT-eszközön megjelenített tartalom. A megfigyelést szülők végezték otthoni környezetben, alanyai óvodáskorú gyermekek voltak. Eredményeim arra világítanak rá, hogy az IKT-eszközön végzett tevékenység, illetve maga az IKT-eszköz-használat befolyásolja a gyermekek hangulatát, viselkedését. Felfedezhető volt pozitív, illetve negatív hangulat-, viselkedésváltozás egyaránt. Kutatásomból kiderül, hogy azon gyermekek, akik pozitív hangulattal kezdték meg az eszköz használatát, az esetek túlnyomó részében negatív hangulattal fejezték be azt. E pozitívból negatívba forduló hangulatváltozás egyes esetekben az eszközön folytatott tevékenység hatásából, más esetekben pedig az eszköz letételéből, annak megvonásából származott.

Item Type: Article
Heading title: Mappa
Journal or Publication Title: Módszertani közlemények
Date: 2021
Volume: 61
Number: 2
ISSN: 2063-3734
Page Range: pp. 140-152
Language: Hungarian
Publisher: Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar
Place of Publication: Szeged
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/74679/
Uncontrolled Keywords: Világjárvány, Információs társadalom, Digitális technika használata - kisgyermekkor, Pedagógiai kutatás
Additional Information: Bibliogr.: p. 151-152. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 05. Social sciences
05. Social sciences > 05.03. Educational sciences
Date Deposited: 2022. Mar. 31. 14:29
Last Modified: 2022. Mar. 31. 14:29
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/74834

Actions (login required)

View Item View Item