Mutavski Zorana; Nastić Nataša; Sulejmanović Mirjana; Krivošija Slađana; Vidovi Senka: Ultrasound-assisted extraction of phenolic compounds from black elderberry fruit.
Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2021_242-243.pdf Letöltés (269kB) |
Absztrakt (kivonat)
The objective of this study was to determine the most adequate process parameters, using a green extraction method, which ensures maximal utilization of Sambucus nigra L. fruit. Ultrasound-assisted extraction was applied for the isolation of phenolic compounds from elderberries and for obtaining extracts rich in anthocyanins. The UAE experiment was performed at sonication amplitude in the range from 20 to 100%. The highest extraction yield (47.28%) was achieved at 100% amplitude, while the lowest yield (27.70%) was achieved at 20% amplitude. The UAE extract of elderberry obtained at amplitude of 100% proved to be the best in terms of the content of total phenols and monomeric anthocyanins. According to the obtained results, it can be concluded that the suggested extraction approach has a potential for the production of new pharmacologically-active fractions.
Mű típusa: | Konferencia vagy workshop anyag |
---|---|
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems |
Dátum: | 2021 |
Kötet: | 27 |
ISBN: | 978-963-306-835-9 |
Oldalak: | pp. 242-243 |
Nyelv: | angol |
Kiadó: | University of Szeged |
Kiadás helye: | Szeged |
Konferencia neve: | International Symposium on Analytical and Environmental Problems (27.) (2021) (Szeged) |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/75798/ |
Kulcsszavak: | Növénybiológia, Növénykémia, Fekete bodza |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 243. p. ; összefoglalás angol nyelven |
Szakterület: | 01. Természettudományok 01. Természettudományok > 01.04. Kémiai tudományok |
Feltöltés dátuma: | 2022. máj. 31. 11:59 |
Utolsó módosítás: | 2022. aug. 08. 15:40 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/75974 |
Tétel nézet |