Xanthan production on glycerol-based media : a mini review

Zahović Ida; Dodić Jelena; Trivunović Zorana: Xanthan production on glycerol-based media : a mini review.

[thumbnail of proceedings_of_isaep_2021_368-372.pdf] Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2021_368-372.pdf

Letöltés (287kB)

Absztrakt (kivonat)

Xanthan is the most important microbiological polysaccharide. This biopolymer has widespread commercial applications as a viscosity enhancer, emulsifier and stabilizer in the food, pharmaceutical and petrochemical industries. The yield and properties of the produced xanthan are largely dependent on the producing microorganism, medium composition and process parameters. In industrial conditions, a pure bacterial culture is used to produce xanthan on a medium containing glucose or sucrose as a carbon source. However, the increasing market price and demand for these sugars indicate the need for implementation of an alternative raw material. Hence, many studies are focused on finding cheap and available, alternative raw materials, rich in carbon sources, as a replacement for mentioned sugars. Results from several studies indicate that certain strains of bacteria of the genus Xanthomonas possess the ability to biosynthesize xanthan on a medium with glycerol as the sole carbon source. The aim of this study is to discuss data from available scientific literature related to the xanthan production on glycerol-based media.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Dátum: 2021
Kötet: 27
ISBN: 978-963-306-835-9
Oldalak: pp. 368-372
Nyelv: angol
Kiadó: University of Szeged
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: International Symposium on Analytical and Environmental Problems (27.) (2021) (Szeged)
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/75798/
Kulcsszavak: Mikrobiológia
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 371-372. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 01. Természettudományok
01. Természettudományok > 01.06. Biológiai tudományok
03. Orvos- és egészségtudomány
03. Orvos- és egészségtudomány > 03.03. Egészségtudományok
Feltöltés dátuma: 2022. jún. 01. 12:21
Utolsó módosítás: 2022. aug. 08. 15:40
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/76009
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet