Influence of somatic cell count in raw milk on cheese production

Kocoski Ljubce; Kalevska Tatjana; Trajkovska Biljana: Influence of somatic cell count in raw milk on cheese production. In: Agrár- és vidékfejlesztési szemle, (6) 1. pp. 26-31. (2011)

[thumbnail of agrarszemle_2011_001_suppl_026-031.pdf] Cikk, tanulmány, mű
agrarszemle_2011_001_suppl_026-031.pdf

Letöltés (66kB)

Absztrakt (kivonat)

The purpose of this study is to determine the qualitative and quantitative changes of milk components due to the increased number of somatic cells and their influence on cheese production. During the study milk is categorized in three categories depending on the number of somatic cells. The average number of somatic cells in milk from I category is 444.780/ml, II category 825.560/ml and in III category 1.242.220/ml. The average contents of milk: fat, proteins, lactose, dry matter, casein and whey proteins in milk from I category is 4,2%, 3,3%, 4,7%, 12,1%, 2,9%, 0,9%, respectively. In II category 4,1%, 3,2%, 4,3%, 11,6%, 2,7%, 1,0%, respectively, and 4,0%, 3,1%, 4,0%, 11,1%, 2,4%, 1,2%, respectively in milk from III category. The pH value of milk in I, II and III category is 6,627, 6,799 and 6,897, respectively. There is a positive correlation in all three milk categories between somatic cell count and the whey proteins, while negative correlating dependency was found between the other chemical parameters and somatic cell count.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Plenary session
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Agrár- és vidékfejlesztési szemle
Dátum: 2011
Kötet: 6
Szám: 1
ISSN: 1788-5345
Oldalak: pp. 26-31
Nyelv: angol
Kiadó: Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: Traditions, innovation, sustainability (2011) (Hódmezővásárhely)
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/76074/
Kulcsszavak: Sajttermelés, Tej - minőség
Megjegyzések: Bibliogr.: 31. p. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
Feltöltés dátuma: 2022. jún. 29. 10:06
Utolsó módosítás: 2022. jún. 29. 10:06
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/76079
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet