Benk Ákos; Vidács Lajos: The genetic preservation of Hungarian speckled Hen and the Speckled transilvanian Naked Neck Hen in Hódmezővásárhely. In: Agrár- és vidékfejlesztési szemle, (6) 1. pp. 112-117. (2011)
Cikk, tanulmány, mű
agrarszemle_2011_001_suppl_112-117.pdf Letöltés (58kB) |
Absztrakt (kivonat)
University of Szeged Faculty of Agriculture has been dealing with the cross-breeding of Hungarian speckled hen to maintain the species since 1977. We keep two varieties of the Hungarian speckled hen, the featheredneck variant and the bare-neck type on the pilot farm. The three colour variations of the domestic hen species were bred from the Hungarian lea-land bird by the middle of the 20th Century. Because of the spread of intensive poultry keeping the population of this species has become endangered. Beside the gene preservation, we endeavour to find the best way for the production-purpose utilisation of the speckled hen stock. On the basis of our experiments the laying hens can be used in small scale egg production. We examined the egg production, the eggshell colour and the hatching results.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Rovatcím: | Animal sciences and wildlife management |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Agrár- és vidékfejlesztési szemle |
Dátum: | 2011 |
Kötet: | 6 |
Szám: | 1 |
ISSN: | 1788-5345 |
Oldalak: | pp. 112-117 |
Nyelv: | angol |
Kiadó: | Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar |
Kiadás helye: | Szeged |
Konferencia neve: | Traditions, innovation, sustainability (2011) (Hódmezővásárhely) |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/76074/ |
Kulcsszavak: | Fajok megőrzése - baromfi, Baromfitenyésztés |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 117. p. ; összefoglalás angol nyelven |
Szakterület: | 01. Természettudományok 01. Természettudományok > 01.06. Biológiai tudományok 04. Mezőgazdaság-tudományok 04. Mezőgazdaság-tudományok > 04.02. Állattenyésztési és tejtermelési tudomány |
Feltöltés dátuma: | 2022. jún. 29. 12:55 |
Utolsó módosítás: | 2022. dec. 12. 10:23 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/76092 |
Tétel nézet |