Destruction of Salmonella enteritidis in liquid egg white as the function of treatment temperature and heating rate

Németh Csaba; Németh Zoltán; Dalmadi István; Friedrich László; Surányi József; Balla Csaba: Destruction of Salmonella enteritidis in liquid egg white as the function of treatment temperature and heating rate. In: Agrár- és vidékfejlesztési szemle, (6) 1. pp. 314-319. (2011)

[thumbnail of agrarszemle_2011_001_suppl_314-319.pdf] Cikk, tanulmány, mű
agrarszemle_2011_001_suppl_314-319.pdf

Letöltés (495kB)

Absztrakt (kivonat)

In our study we investigated the effect of heat treatment temperature and heating rate on heat resistance of Salmonella enteritidis. The samples were heated from 4 °C to 48,96-56,04 °C by a heating rate 0,76-9,24 °C·min-1 and the changes of the colony counts were determined at given time by plating to XLD agar with overlay. We used Central Composite Rotatable Design (CCRD) in our experiment and Response Surface Method (RSM) was used to evaluate the data. Our results pointed out that beside the temperature of heat treatment the heating rate have also an effect on the heat destruction of Salmonella enteritidis. In case of heating rate 9,24 °C·min-1 the D52,5-value was 2.32 min, however at heating rate 0,76 °C·min-1 the D52,5-value was 19.23 min. In our measurements the samples were heated with linear heating rate in laboratory scale. so further studies are necessary to describe the heat resistance changes of Salmonella enteritidis under parameters which model the industrial heating circumstances.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Poster presentation
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Agrár- és vidékfejlesztési szemle
Dátum: 2011
Kötet: 6
Szám: 1
ISSN: 1788-5345
Oldalak: pp. 314-319
Nyelv: angol
Kiadó: Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: Traditions, innovation, sustainability (2011) (Hódmezővásárhely)
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/76074/
Kulcsszavak: Szalmonella, Hőkezelés - élelmiszeripar
Megjegyzések: Bibliogr.: 319. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
Feltöltés dátuma: 2022. jún. 30. 10:33
Utolsó módosítás: 2022. jún. 30. 10:33
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/76125
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet