Natural preservatives of plant origin - antimicrobial action against food spoilage microorganisms in vitro and in foodstuffs

Krisch Judit; Badamkhand Demberel; Tserendulam Dugarsuren; Vágvölgyi Csaba; Rentsenkhand tserennadmid: Natural preservatives of plant origin - antimicrobial action against food spoilage microorganisms in vitro and in foodstuffs. In: Agrár- és vidékfejlesztési szemle, (6) 1. pp. 392-397. (2011)

[thumbnail of agrarszemle_2011_001_suppl_392-397.pdf] Cikk, tanulmány, mű
agrarszemle_2011_001_suppl_392-397.pdf

Letöltés (56kB)

Absztrakt (kivonat)

The in vitro antibacterial and antifungal effect of plant-derived compounds; berry juices, berry extracts and essential oils (EOs); were investigated on selected food-spoilage microorganisms. All compounds showed antimicrobial properties to various extents. In contrast to the insensitivity of yeast against berry juices and extracts, the Gram positive bacteria B. cereus and B. subtilis proved to be more sensitive to these agents than to EOs. The EO from tarragon showed the best antibacterial and antifungal effect, inhibiting the growth each investigated species. The combination of wild thyme and tarragon EO led to antagonism in the case of S. cerevisiae and B. subtilis whereas the combination of black currant and yarrow EO resulted in additive effect. All other combinations of the investigated EOs or the EO – bog bilberry combinations showed indifference. The EO of Chinese red pine had no effect on the growth of S. cerevisiae in apple juice while the EO of Ribes nigrum led to a two-stage growth of the yeast. The investigated plant compounds are potential natural food preservatives.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Poster presentation
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Agrár- és vidékfejlesztési szemle
Dátum: 2011
Kötet: 6
Szám: 1
ISSN: 1788-5345
Oldalak: pp. 392-397
Nyelv: angol
Kiadó: Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: Traditions, innovation, sustainability (2011) (Hódmezővásárhely)
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/76074/
Kulcsszavak: Mikrobiológia, Illóolajok - kémia, Antimikrobiális anyagok, Növénykémia - természetes anyagok
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 396-397. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 01. Természettudományok
01. Természettudományok > 01.04. Kémiai tudományok
Feltöltés dátuma: 2022. jún. 30. 13:17
Utolsó módosítás: 2022. jún. 30. 13:17
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/76140
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet